Mahmutović: U 2018. elektronski recept u celoj Srbiji Tanjug

Objavljeno: 28.12.2017. 16:24 Izmenjeno: 28.12.2017. 16:34

U Ministarstvu zdravlja očekuju da će se do prve polovine 2018. na celoj teritoriji Srbije primenjivati elektronski recept i da će vrlo brzo biti i dobrih rezultata u skraćivanju lista čekanja, a državni sekretar Meho Mahmutović kaže da su u Ministarstvu zadovoljni onim što je urađeno.Mahmutović: U akciji besplatnih pregleda 75.000 pacijenata

 

Podnoseći izveštaj o radu Ministarstva zdravlja na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, Mahmutović je rekao da posle nabavke šest akcelartora za zračnu terapiju vrlo brzo očekuje da neće više postojati liste čekanja za onkološke pacijente.

Primer nabavke gama noža, kaže Mahmutović, govori o tome da se može uštedeti za kupovinu tog aparata ako se kvalitetno planira i postupa.

Naveo je da je ranije iz Srbije oko 700 pacijenata godišnje odlazilo na gama nož u inostranstvo, a da je u 2017. obavljeno oko 820 takvih pregleda u Srbiji.

Kaže i da je u toku i nabavka sajber noža, najsavremenije opreme.

Naveo je da je prioritet uvođenje elektronskog zdravstva, da je elektronski recept već zaživeo na celoj teritorji Beograda, da se primenjuje u još 42 zdravstvene ustanove širom Srbije, te da je do ovog momenta izdato nešto manje od tri miliona elektronskih recepta.

Prema njegovim rečima, sve je manje primedbi na integrisani informacioni sistem, a u planu je da u njega budu uključene i bonice, kao i privatna praksa.

„Od ukupne količine sredstava za nabaku lekova i u pregovaračkom postupku sa farmaceutskim kućama uspeli smo da nabavimo dosta inovativnih lekova. Ovih dana se vode pregovori o još nekim novim inovativnim lekovima“, rekao je Mahmutović.

Kao rezultat naveo je napredovanje Srbije na lestvici evropskih zdravstvenih sistema po kojoj je Srbija ispred osam država članica EU, a da se u narednom periodu može očekivati poboljšanje za još nekoliko mesta.

Među rezultatima naveo je i otvaranje Kliničkog centra u Nišu i najavio da će vrlo brzo početi radovi na Kliničkom centru Srbije u Beogradu, a da je u planu i rekonstrukcija kliničkih centara u Nišu i Kragujevcu

Kaže da se trenutno rekostruiše sedam zdravstvenih ustanova, među kojima je Dečija klinika u Tiršovoj, a da će biti izgrađena i Tiršova 2.

U planu je, navodi, davanje velikog broja specijalizacija čime će biti stvorena nova generacija stručnjaka.

Ministarstvo je tokom 2017. pripremalo veći broj zakona pa se, kaže Mahmutović, u idućoj godini može očekivati veliki broj novih propisa u skupštinskoj proceduri.

U raspravi na odboru, Žarko Korać iz poslaničke grupe LDP rekao je da ne bi da razbija verovatno opravdani optimizam u Ministarstvu zdravlja, te naveo da su u izveštaju predstavljeni samo pozitivni rezultati, a da je „surova činjenica“ da građani imaju „vrlo kritičan odnos“ prema zdravstvenom sistemu i problemu korupcije.

Bilo bi, kaže, poželjno da se u izveštaju navede koje realno probleme vidi Ministarstvo zdravlja, te da se taj resor pozabavi odnosom privatnog i državnog zdravtsvenog sistema koji, navodi, nije rešen i zbog toga proizlaze ogromni problemi.

Korać kaže da je njegov utisak da ljudi koji imaju više novca odlaze privatnom lekaru, a u državne ustanove oni koji ga nemaju.

Mahmutović je rekao da se u izveštaju Ministarstva o radu od januara do septembra namerno nije govorilo o problemima jer su zatečeni i iz ranijeg perioda.

„Ranije je bila praksa da se svi problemi guraju pod tepih, sad se taj tepih napunio, morao je neko da ga podigne, na sreću mi smo ga podigli“, kaže Mahmutović.

Naveo je da ne bi ulazio u razna spinovanja i povezivanja zdravstva sa korucijom, ističući da se radi o najhumanijoj profesiiji.

Kaže da je formirano antikoruptivno radno telo koje stalno, po pozivu ili bez poziva, prati i reaguje na svaku primedbu.

Ministarstvo, rekao je Mahmutović, nastoji da zdravstevni sistem bude ravnomeran na celoj teritoriji Srbije i da svi građani, od Subotice do Trgovišta, imaju ista prava.

„Ako ste bolesni u Beogradu, vi ste malo privilegovaniji jer su tu veći klinički centri. Izdvajanje za zdravstveno osiguranje svakog pojedinca je isto. Ako imamo ista izdavajanja, onda moramo da imamo ista pravo“, poručio je Mahmutović.

Naveo je da je sa privatnom praksom postignut dogovor o operacijama katarakte i postupcima vantelesne oplodnje, te je i ona već integrisana, ali i istakao da se i dalje najteže operacije i stanja leče u državnom zdravstvu.

Članovi odbora iz SNS podržali su rad Ministarstva zdravlja, a poslanica naprednjaka Svetlana Nikolić Pavlović kaže da su u zdravstvu u poslednje dve godine ostvareni fantastični rezultati, te da u narednom periodu pažnju treba obratiti na primarnu zaštitu i rešavanje nasleđenih „dubioza“.

Nakon rasprave, odbor je usvojio izveštaj o radu Ministarstva zdravlja od januara do septembra ove godine.

Mahmutović: U akciji besplatnih pregleda 75.000 pacijenata

Ministarstvo zdravlja organizovalo je u posleđih nekoliko meseci četiri akcije besplatnih pregleda za građane bez knjižice i bez uputa i zakazivanja, a državni sekretar u tom Ministarstvu Meho Mahmutović kaže da se toj akciji odazvalo ukupno 75.000 pacijenata i da je obavljeno više od 100.000 pregleda.

Poslednja akcija preventivnih zdravstvenih pregleda organizovana je u nedelju, 24. decembra kada su građani mogli da obave besplatne oftalmološke preglede, ultrazvučni pregled stomaka i labaratorijski pregled holesterola, triglicerida i drugih lipida u krvi, a Mahmutović navodi da je tada pregledano 24.000 pacijenata.

Naveo je da su na prethodne tri akcije kod oko 2.000 pregledanih pacijenta otkrivena oboljenja koja mogu biti ozbiljna i oni su upućeni na dalje lečenje.

Na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu na kojoj je podneo izveštaj o radu Ministarstva od januara do septembra ove godine, Mahmutović je istakao značaj preventivnih pregleda, te najavio uvođenje i novih skrininga koji će postati sastavni deo primarne zdravstvene zaštite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana