Mađarska odbila da izruči Gruevskog Tanjug

Objavljeno: 08.10.2019. 14:09 Izmenjeno: 08.10.2019. 14:09

Mađarska neće isporučiti vlastima u Severnoj Makedoniji bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji od novembra prošle godine boravi u Budimpešti i uživa status političkog azilanta, saopštili su iz makedonskog Ministarstva pravde.

Iz Ministarstva pravde Severne Makedonije naveli su za portal a1on da su dobili obaveštenje da je mađarski Vrhovni regionalni sud usvojio konačnu odluku da nisu ispunjeni zakonski preduslovi za isporučivanje Gruevskog, jer mu je na njegov zahtev odobren azil u Mađarskoj.

Navode da u skladu sa aktom broj 38 za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim predmetima, osoba kojoj je omogućen azil neće biti isporučivana državi, koju je napustio.

Mađarska je odbila ekstradiciju Gruevskog na zahtev Severne Makedonije za izdržavanje kazne zatvora od dve godine u slučaju makedonskog Specijalnog tužilaštva „Tenk“, odnosno nabavke službenog mercedesa.

Gruevski boravi u Budimpešti skoro godinu dana, dok makedonsko Tužilaštvo za procesuiranje organizovanog kriminala i dalje vodi stragu kako je Gruevsku uspeo da napusti Severnu Makedoniju i ko mu je pomogao u tome.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 31°C

Vedro

Nedelja
Moguća kiša

Max: 22°C
Min: 16°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana