London će i posle Bregzita uplaćivati u budžet EU? Tanjug

Objavljeno: 17.10.2016. 12:13 Izmenjeno: 17.10.2016. 12:13

Britanija će možda i dalje uplaćivati milijarde funti u budžet Evropske unije i nakon Bregzita, kako bi londonskom Sitiju i drugim sektorima sačuvala pristup jednom tržištu, prema planovima koje razmatra vlada, piše Fajnenšel Tajms.

Nedavna retorika premijerke Tereze Mej uznemirila je pojedine investitore koji strahuju da bi Britanija mogla da odustane od pokušaja da sačuva pristup jedinstvenom tržištu EU zarad uvođenja kontrole useljavanja ljudi iz ostalih 27 zemalja članica Unije, navodi agencija Rojters.

Međutim, Fajnenšel Tajms tvrdi danas da Mejova nije odbacila opciju nastavka budućih uplata u budžet EU kako bi se obezbedio povlašćen pristup jedinstvenom tržištu.

Finansije su među sektorima koji bi najverovatnije imao korist od bilo kakvog dogovora kojim bi se priznavala „jednakost“ regulatornih režima, navodi FT.

Kako piše list, Mejova je ubedila japanskog proizvođača automobila, Nisana, da se trgovinski uslovi za britanske fabrike automobila neće promeniti nakon Bregzita, što je prvi nagoveštaj da bi vlada mogla da izabere određene sektore koje će zaštititi od uticaja izlaska zemlje iz EU.

Nastavak uplata u budžet EU posle Bregzita, evroskeptici su odavno pominjali kao mogući način da se zadrži određeni povlašćeni pristup tržištima u 27-članom bloku, uz istovremeno vraćanje suvereniteta Londonu nad pitanjima kao što su migracije, dodaje se u tekstu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana