Lončar:Veliki dan za srpsko zdravstvo, za sve građane Vojvodine tanjug

Objavljeno: 20.03.2022. 13:34 Izmenjeno: 20.03.2022. 14:41

Zajedničkim radom Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja i Pokrajinske vlade, u planiranom roku završili smo radove na izgradnji ovog objekta, koji je u sastavu Instituta za onkološke bolesti.

foto tanjug

 

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je, nakon obilaska novootvorenog objekta „Kamenica 3 sa PET centrom“, da je veliki dan za srpsko zdravstvo i za sve građane Vojvodine, ali i za medicinske radnike koji sada imaju najsavremenije uslove za rad.

„Dokazano je da snovi i obećanja mogu da se ispune. Vojvodina je na ovaj način zaokružila važan investicioni ciklus u zdravstvu“, rekao je Lončar, istakavši da je to najvećim delom urađeno zahvaljujući angažovanju predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Mirović je rekao da je prvi put zdravstveni sistem Vojvodine dobio nasjavremeniji medicinski aparat – iks nož, koji će obezbediti najsavremenije uslove dijagnostike i lečenja pacijenata od onkoloških oboljenja.

Reč je o završenoj prvoj fazi izgradnje objekta površine 2.500 kvadratnih metara, u kome je u toku instaliranje medicinske opreme, čiju je nabavku pomogla Vlada Republike Srbije. Vrednost ovih radova iznosi više od 975,3 miliona dinara.

„Zajedničkim radom Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja i Pokrajinske vlade, u planiranom roku završili smo radove na izgradnji ovog objekta, koji je u sastavu Instituta za onkološke bolesti. Ovde smo demonstrirali zajedništvo i sa zaposlenima na našim institutima, koji rade sa pacijentima sa najtežim oboljenjima. Oni su i u uslovima virusa kovid 19 uspeli da održe rad Instituta, a danas smo zajednički dočekali iks nož – novi standard za Vojvodinu“, izjavio je predsednik Mirović i dodao da se u narednih desetak dana očekuje i dolazak novog PET skenera.

Lončar je istakao da svi sa područja AP Vojvodine koji moraju na zračne terapije i svi oni koji se leče od onkoloških bolesti više neće morati da idu u neka druga mesta u Srbiji, pa čak i u Tursku zbog pojedinih procedura.

„Od liste čekanja od preko hiljadu ljudi, danas je situacija da ona ne postoji. Ona je ispod 200 ljudi, dakle, u realnom vremenu dobijate terapiju i ovde nećete imati listu čekanja. Od onoga da su pacijenti umirali čekajući i da su morali ići ili u Tursku ili u Kladovo, imate situaciju da ovde toga više neće biti. Razmislite koliko je to spasenih života, koliko je poboljšan kvalitet života onih koji imaju te probleme“, dodao je ministar Lončar.

On je pohvalio angažovanost svih zaposlenih u sektoru zdravstva, kao i predsednika Pokrajinske vlade Mirovića, koji se, prema ministrovim rečima, od samog početka zalagao za visoka ulaganja u zdravstvo.

Lončar je i naveo da se objekat „Kamenica 3 sa PET centrom“ od početka gradio i opremao paralelno otkako je počela pandemija koronavirusa.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naveo je da će početak rada na iks nožu predstavljati novi standard za lečenje u Vojvodini.

„Zajedničkim radom Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja i Pokrajinske vlade u planiranom roku smo završili ovaj objekat u sastavu Instituta za onkološke bolesti. Nastavljaju se radovi, obezbedili smo novac i ugovor, i u narednih godinu i po dana u ovom objektu imaćemo dva nova sprata za Institut za onkološke bolesti i po jedan novi sprat za Institut za kardiovaskularne i Institut za plućne bolesti“, kazao je Mirović.

On je dodao i da za desetak dana u novi objekat treba da pristigne PET skener, istakavši da je to veliki iskorak, pošto se do pre svega sedam ili osam godina, iz Vojvodine, putovalo autobusima na zračenje do Kladova.

„To se brzo zaboravlja. Ali uspeli smo uz ogoroman trud mojih saradnika, uz ogromnu pomoć Vlade Srbije, da promenimo okolnosti pod kojima se oboleli od onkoloških bolesti leče, sa novim akceleratorima,a sada imam četiri akceleratora u funkciji, više nema liste čekanja sa novim X-nožem i sa budućim PET skenerom. To je nešto što je važna vest za celu Srbiju i što pokazuje sposobnost da imamo kontinuitet ulaganja u zdravstveni sistem“, kazao je Mirović.

Govoreći o zdravstvenom sistemu u Vojvodini, Mirović je naveo da pre sedam godina nije postojao ni dovoljan broj CT skenera u regionalnim bolnicama, te da je na Institutu za kardiovaskularne bolesti bila ispravna samo jedna angiosala.

On je istakao da sada postoje angiosale širom Vojvodine, kao i uređaji za razbijanje kamena u bubregu, ali i angiosale za neurološke bolesti i dovoljan broj magnetnih rezonanci.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da kao lekar i čovek koji je 25 godina u zdravstvu mora da se zahvali Igoru Miroviću, Zlatiboru Lončaru, ali i svim medicinskim radnicima, kojih je preko 26.000 u Vojvodini, a koji su, kako je kazao Gojković, pokazali da je briga za zdravlje građana možda i najveći patriotizam koji postoji u Srbiji.

„Ovim se praktično na Institutu za onkologiju zaokružuje kompletna stvar o kojoj smo sanjali, a to je da na jednom mestu imamo i preventivu i kurativu i hirurške procedure i zračnu terapiju. Ista je situacija i sa Institutom za plućne bolesti, kao i Institutom za kardiovaskularne bolesti i to je samo pokazatelj da će građani Vojvodine imati nadalje najbolju, najsavremeniju i najefikasniju zdravstvenu negu“, kazao je Gojković.

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Zoran Radovanović kazao je da nije postojao bolji dan za obilazak radovi u „Kamenici 3“, jer se danas obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, kao i da će taj objekat predstavljati jedno od najznačajnijih unapređenja Instituta za onkologiju Vojvodine, kako u prostornim kapacitetima, tako i u opremi.

„Nas ovde očekuje useljenje u jedan lep, funkcionalan objekat, gde će pre svega pacijenti da se osećaju prijatno prilikom primanja hemioterapija. Imaćemo najbolje dijagnostičke aparate, PET aparat, i ono na šta smo jako ponosni, to je instalacija drugog iks noža u našoj zemlji“, kazao je dr Radovanović.

On je ocenio da očekuje da iks nož počne sa radom već u junu mesecu, podsetivši da se trenutno oko 20 ljudi svakog meseca iz Vojvodine šalje na Klinički centar Srbije u Beogradu upravo zbog iks noža.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana