Lončar: Sajam će raditi još minimum nedelju dana Tanjug

Objavljeno: 11.05.2020. 14:28 Izmenjeno: 12.05.2020. 09:32

Privremena bolnica na Sajmu ostaje da radi minimum još nedelju dana, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da će za nedelju dana i Institut „Banjica“ otpustiti kući sve kovid pacijenate i da će se za dve nedelje vratiti u redovne aktivnosti.

To su samo neki od zaključaka koji su doneti na današnjoj, redovnoj sednici ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica u Srbiji.

Nakon „Banjice“ iz kovid sistema izlazi i Opšta bolnica u Pančevu, za koju se procenjuje da će trebati dve nedelje da budu izlečeni trenutni pacijenti i još nedelju dana da se uradi dezinfekcija.

Ministar kaže da je Katedra za epidemiologiju Medicinskog fakulteta predviđa, ukoliko se budemo pridržavali svih mera, da u drugoj polovini juna nemamo pozitivnih na testiranju.“Krenuo je da radi javni prevoz, kafići, restorani. Ako budemo odgovorni možemo da dođemo u fazu da krajem juna nemamo više pozitivnih, što bi bila velika pobeda“, rekao je Lončar.

Direktor KBC Dragiša Mišović predložio je da pre izlaska bolnica iz kovid sistema epidemiolozi i infektolozi procene situaciju, te možda da se izdvoji deo bolnice gde bi mogli da se smeste pacijenti koji su imali kovid -19, ali zbog osnovne bolesti kao što je multiplaskleroza, ne mogu da nastave lečenje na odeljenjima palijative.

„Treba nam pomoć i oko otvaranja porodilišta. Ostala porodilišta imaju izolacione blokove, pa bi mogli i mi tako da uredimo i da nastavimo sa redovnim programom“, rekao je on.

Direktor Instituta za ortopedsku hirurgiju Zoran Baščarević očekuje da će ta ustanova da kraja nedelje biti ispražnjena od pacijenata, a da će naredne nedelje dezinfikovati detaljno ceo objekat.

Infektolog Mijomir Pelemiš kaže da epidemija nije završena, da još uvek traje, samo ne u obliku u kom je bila.

„Sve ukazuje da se epidemija bliži kraju, a da li će biti iznenađenja to ćemo znati za sedam do deset dana. Ublažene su mere, a mislim da se dobar deo građana ne ponaša odgovorno“, rekao je Pelemiš.On je naglasio da građani moraju biti odgovorni, da je ukinuto vanredno stanje, ali da mere nisu ukinute.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana