Lončar: Srbija deo Evrope, virus ne poznaje granice Tanjug

Objavljeno: 20.11.2020. 15:35 Izmenjeno: 20.11.2020. 15:35

Evropska unija donirala je pet ambulantnih vozila opremljenih mobilnim respiratorima i setovima zaštitne opreme zdravstvenom sistemu Srbije.

 

Donaciju vrednu 900.000 evra uručio je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru šef delegačije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Vozila i oprema deo su šire donacije Evropske unije koju čine 12 ambulantnih vozila i mobilnih respiratora, dva vozila za dekontaminaciju, kao i 75 setova visoko-zaštitne opreme.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je pandemija virusa korona pokazala da za virus ne postoje granice i da evropske zemlje treba više da sarađuju.

„Ovo mora da bude nauk za budućnost da sve zemlje Evrope, bez podela, budu uključene u rešavanje ovakvih situacija. Zamislite da smo bili složni i da su ns početku pandemije sele za isti sto sve evropske zemlje, svi ministri zdravlja i doneli zajedničke mere. Da li bi bilo toliko polemika oko mera kada se zna da iza toga stoje sve zemlje zahvaćene virusom“, rekao je Lončar.

On je naglasio da je Srbija deo Evrope i da to niko ne može da promeni, da je potrebno što pre svi da shvate kako bi imali više razumevanja jedni za druge, kako bi bolje sarađivali i imali bolje rezultate.

„Možda ovo treba da nam bude nauk – virus koji ne poznaje granice, da i na druge stvari gledamo tako“, rekao je ministar.

Četiri ambulantna vozila sa kompletnom opremom dobila je Hitna pomoć u Beogradu, dok je vozilo za dekontaminaciju dobio Institut Batut.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da se Srbija suočava sa još jednim talasom epidemije virusa korona i da je donacija signal podrške i solidarnosti u teškim vremenima koji EU šalje Srbiji.

On je naglasio da je donacija vozila samo deo aktivnosti EU koja pomaže Srbiji u suzbijanje epidemije virusa korona.

Podseća da je EU izdvojila sedam miliona evra za letove kojima je dopremljena medicinska pomoć koju je obezbedila Vlada Srbije, zatim je donirala medicinsku opremu u vrednosti od pet miliona evra, kao i da je u julu ove godine angažovala 200 medicinskih radnika kako bi ojačala kapacitete zdravstvenog sistema Srbije.

„Vozila koja danas predajemo deo su veće flote koju je EU donirala Srbiji i koji se već koriste“, naveo je Fabrici.

Primopredaji je prisustvovala stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap koja je rekla da je zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom zdravlja UNDP uspeo da prepozna potrebe zdravstvenih radnika na prvoj liniji odbrane od epidemije i da nabavi opremu koja će podići kvalitet usluga.

Napominje da svako od ambulantnih vozila opremljeno inovativnim sistemima za dezinfekciju, koji omogućavaju zaštitu osoblja i pacijenata u slučaju izloženosti infekciji.

Nabavka vozila i opreme organizovana je u okviru inicijative „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“ koju sprovodi UNDP u saradnji sa Vladom Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Magla

Trenutna temperatura 1°C

Magla

Petak
Magla

Max: 3°C
Min: -1°C

Magla

Vremenska prognoza za 5 dana