Lončar: Nova laboratorija u KCS poslednja reč tehnologije Tanjug

Objavljeno: 18.06.2018. 10:04 Izmenjeno: 19.06.2018. 19:05

Klinički centar Srbije dobio je jednu od pet najsavremenijih biomedicinskih laboratorija u svetu, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je ona poslednja reč tehnologije, i da konačno predstavlja normalnu sredinu za sve ljude koji će tu raditi analize.

Ministar je ukazao da je nova laboratorija, nedavno puštena u rad, važna ne samo za pacijente, već i zaposlene, koji neće imati dodir sa bilo kojim delom analize, tako da ništa neće moći da utiče na rezultate.

„To je neophodno, jer jako je bitno da dobijete pravi rezultat i dijagnozu. Centralna laboratorija zameniće sve manje koje su postojale u okviru KC“, rekao je Lončar na TV Pink i dodao da će laboratorija raditi neprekidno.

Takođe, on je objasnio da će se obrađivati 5.000 uzoraka za sat vremena, što je više od 12 miliona analiza godišnje.

Takvih laboratorija, kaže, postoji samo četiri u svetu, i to u Nemačkoj, Engleskoj, Belgiji i Izraelu.

Ministar je podsetio i da je prošle nedelje u Zdravstvenom centru u Užicu urađena 100. kardiohirurška operacija, što je, dodaje, posebno važno kako bi se zahtevne operacije radile i na lokalu, i na taj način olakšalo pacijentima.

Pohvalio je i novu angio-salu u KBC Bežanijska kosa, gde neće više biti lista čekanja i gde će pacijentima odmah biti ukazana pomoć, jer sale neće biti zauzete.

„To je samo delić onoga što je urađeno. Kada zateknete zdravstvo u katastrofalnoj situaciji, onda radite sve. Ipak, ni ovo nije dovoljno, mora još da se radi“, poručio je Lončar.

Dodao je da se nada da ljudi razumeju kakva je bila realnost koju je sadašnja vlast zatekla u zdravstvu, gde „čak ni toaleti u ustanovama nisu radili“, ali i istakao da se sada sve radi zahvaljujući tome što je sprečen bankrot.

Još jedna od značajnih stvari, prema njegovim rečima, jeste i posao za sto najboljih diplomaca svih medicinskih fakulteta u Srbiji.

„Od kada znam za sebe slušam priču kako bi bilo dobro da neko vodi računa o najboljim studentima. Niko to nikada nije uradio. Sve se naplaćivalo, postojala je tarifa za zaposlenje, kao i da ste član stranke. Zamislite tugu i tragediju kada se na početku karijere susretnete sa tim“, rekao je Lončar.

On je poručio i da će stipendisti ostati u Srbiji za vreme specijalizacije, a da je na Srbiji da uradi sve što može da zadrži mlade stručnjake u zemlji.

Upitan da prokomentariše nove cene lekova, Lončar je podsetio da su one za 98,6 odsto lekova smanjene i rekao da se na svakih šest meseci porede sa cenama u referentnim zemljama.

Govoreći o najnovijim ulaganjima u zdravstvu, ministar je rekao da je u planu da se rekonstrukcija više od 10.000 kvadrata u KBC Dragiša Mišović završi do avgusta ili septembra, da se zaključi nabavka opreme za porodilište u Lazarevcu, kao i hirurški blok u Vranju…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 10°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 12°C
Min: 0°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana