Lončar: Liste čekanja sve manje Tanjug

Objavljeno: 08.10.2016. 11:37 Izmenjeno: 08.10.2016. 20:21

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da su liste čekanja za preglede i intervencije svakoga dana sve manje, a da bi se efikasno radilo i taj problem konačno rešio do 2020. godine, neophodno je da postoji centralna lista čekanaja, da se prekomponuju resursi i obezbedi dovojno materijala.

Precizirajući o kakvom materijalu se radi, Lončar kaže da je reč o sočivima, ortopedskim pomagalima, veštačkim kukovima, i prema njegovim rečima, Ministarstvo pravi plan da se do 2020. godine ukinu liste čekanja.

Ministar je za TV Pink rekao da su „profunkcionisali“ od pre dva dana neophodni i protokoli, koji podrazumevaju precizan spisak onoga što je neophodno da se uradi pre odlaska, na primer, na magnetnu rezonancu, kao što je ultrazvuk, rentgenski snimak, pregled specijaliste.

Lončar je ukazao da su kupljena četiri aparata za zračenje, da aparat u Kragujevcu radi, a da su proradila dva u Nišu.

„Aparat u Beogradu je instaliran, u (Sremskoj) Kamenici počinju da rade tri aparata, a do kraja godine kupićemo još šest najsavremenijih aparata“, rekao je Lončar i dodao da je to način da se reše liste čekanja.

Govoreći o lečenju zahvaljujući prikupljenom novcu iz humanitarnih akcija, ministar je rekao da poslednjih godinu ili dve ima sve manje takvih akcija, od kada je formiran budžetski fond.

„Imali ste svaki drugi dan naslovnu stranu u novinama i apel za pomoć, a sada se to događa vrlo retko, jer u budžetskom fondu ima dovoljno novca, posebno za decu kojoj pomoć ne može da bude ukazana u Srbiji i desetine dece je već otišlo na lečenje, neki su izlečeni, a neki u fazi lečenja“, rekao je Lončar.

Lončar je rekao da premijer Aleksandar Vučić na zdravstvo ne gleda „kao na plen“, već da se u tu oblast ulaže novac i sređuju kako zgrade, tako i neophodna oprema i aparati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 21°C
Min: 9°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana