Ljajić:Vlada ispunila još jednu obavezu za pristupanje STO Tanjug

Objavljeno: 28.11.2017. 12:53 Izmenjeno: 29.11.2017. 09:49

Vlada Srbije ispunila još jednu međunarodnu obavezu za pristupanje STO, koja se odnosi na formiranje Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, a preostaje preporeka u vezi sa GMO hranom, koju je, kako kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, moguće prevazići.

Srbiji je mesto u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), kaže ministar, ali nije želeo da precizira vremenski period kada će se to dogoditi, jer u našem zakonu još uvek postoji zabrana prometa genetski modifikovane hrane.

Ljajić je rekao i da bi se prepreka u vezi sa prometom GMO mogla prevazići kroz promenu zakona, ali i uz uvođenje rigoroznih pravila.

“Ne radi se o prevari, mnoge države su pribegle tome. Mislim da mi to možemo da uradimo”, rekao je Ljajić, koji je naveo da građani ne bi imali razloga da se plaše ako se zakon o prometu GMO promeni, jer postoje mehanizmi u zakonu da se zaštitimo.

Ljajić podseća da postoji ogroman otpor u javnosti u vezi sa GMO, kao i da postoji zahtev za promenu zakona kao uslov za pristupanje STO.

Navodi i da je velika šteta za Srbiju što nije član STO, budući da je samo 13 država van bilo kakvih pregovora i članstva.

Govoreći o formiranju Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, Ljajić kaže da je do sada oko 60 zemalja na svetu formiralo to telo sa ciljem da se na jednom mestu rešavaju problemi u vezi sa uvozom i izvozom robe.

To telo, prema njegovim rečima, čini 12 različiith institucija, od ministarstava, preko inspekcija do carinskih službi.

On veruje da će koordinaciono telo smanjiti logističke troškove u spoljnotrgovinskom prometu, navodeći da oni sada u regionu iznose 16 odsto BDP-a, a u Evrospkoj uniji dvostruko manje.

„Sasvim sigurno će doprineti i stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je ministar koji je izneo podatke da se za jedan dan zastoja na graničnim prelazima izvozna vrednost robe smanjuje za jedan odsto, dok kod hrane i poljoprivrednih proizvoda smanjenje iznosi sedam odsto.

Navodeći da su problemi identifikovani, Ljajić je naveo da će neke od njih Srbija rešavati sama, druge sa zemljama u regionu, dok će se problem u vezu sa vancarisnkim barijerama rešavati u okviru CEFTE, EU ili bilateralno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana