Ljajić:Samit EU-Zapadni Balkan pokazao dubinu krize u EU tanjug

Objavljeno: 24.06.2022. 17:04 Izmenjeno: 26.06.2022. 10:20

Prema njegovim rečima, Srbija, kao i druge zemlje regiona, trebalo bi da nastavi sa unutrašnjim reformama i modernizacijom bez obzira da li će to neko spolja ceniti ili ne.

Predsednik SDP Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je samit EU-Zapadni Balkan pokazao svu dubinu institucionalne i političke krize u kojoj se nalazi Evropska unija.

„To ne znači da su vrednosti na kojima je formirana dovedene u pitanje, već da imamo jasan deficit liderstva kod čelnih ljudi u Briselu, ali i u većini evropskih država. Odluke se donose na bazi raspoloženja vlastitog izbornog tela, a ne na osnovu strateških geopolitičkih ciljeva i potreba. Iako je rezultat samita razočaravajući za zemlje Zapadnog Balkana, bilo bi potpuno pogrešno da menjamo naš spoljnopolitički kurs zbog nedostatka hrabrosti i odlučnosti, a često i elementarne površnosti kod briselskih birokrata i evropskih čelnika“, rekao je Ljjić.

„Mi ne možemo da menjamo EU, ali možemo nabolje da menjamo naše društvo. A to znači da ćemo biti spremni za punopravno članstvo kada i Evropljani pronađu rešenja za svoju unutrašnju krizu, a posebno za način donošenja odluka“, naveo je Ljajić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana