Ljajić: Proces protiv Šešelja počeo i završava presedanom

Objavljeno: 18.03.2016. 09:41 Izmenjeno: 18.03.2016. 09:41

Kako je počeo proces Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, tako se i završava – presedanom, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

„Odlukom da Šeselj ne mora da prisustvuje izricanju presude napravljen je presedan, to se do sada nije desilo. Kako je proces počeo, tako je i završen – presedanima“, rekao je Ljajić za RTS.

Presedani su, kaže, od toga da čovek 12 godina leži u zatvoru bez presude, do toga da mu se sada „omogućuje“ da ne bude prisutan prilikom izricanja te presude, te, prema tome, „ništa novo, bar ne što se tiče samog Tribunala i odluka koje je donosio“.

Ljajić smatra da je to pokušaj da se izađe iz te situacije, pokušaj da se Hag reši problema, tako što će se „rešiti na bilo koji način, samo da se time više ne bave“.

„Vlada nikada nije rekla da neće izručiti Šešlja, vlada je govorila ono što su činjenice. Dakle, ovaj problem nije nastao u Srbiji, time što vlada Srbije nije sarađivala sa tribunalom. Ovaj problem je nastao greškama Tribunala i oni te greške i priznaju, oni to nikada javno neće reći, ali, sa svakim u Hagu kada razgovarate, reći će da je to predmet gde oni nisu pokazali kao primer dobre prakse“, istakao je Ljajić.

On kaže da niko ne može da kažnjava Srbiju, zato što je naša zemlja ispunila sve svoje obaveze i ničim nije doprinela da dođe do ove situacije u predmetu Šešelj.

„Mi smo u ovoj argumentaciji, u poverljivom podnesku rekli o čemu se radi, govoreći i o njegovom zdravstvenom stanju i o presedanima i Hag, nemajući drugi izlaz, doneo je jednu ovakvu odluku. Mi smo sve učinili s naše strane da budemo krajnje profesionalni, korektni i odgovorni i vlada se od početka do kraja ovog predmeta tako i ponašala“, ukazao je LJajić, koji je i potpredsednik vlade, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Podsetio je da inače Tribunal završava s radom 2017., i da, što se Srbije tiče, kraj „njene priče sa Tribunalom“ bio je onda kada je izručila poslednjeg optuženog, i istakao da svi ovi problemi sa tim sudom ni na koji način ne mogu da se mere sa onim koje smo imali pre četiri, pet godina, šest kada je od Srbije traženo da izruči 24 optuženika koja su bila na slobodi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana