Linta:Srbi nisu piromani, da reaguje EU Tanjug

Objavljeno: 24.08.2017. 17:41 Izmenjeno: 24.08.2017. 17:42

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je danas na Evropsku uniju da pošalje poruku hrvatskim vlastima da je neprihvatljivo da se tragedija koju su izazvali požari koristi u javnosti kako bi se Srbi ponovo proglasili dežurnim krivcima i kolektivno optuživali za terorizam.

U izjavi za javnost ocenio je da se u Hrvatskoj u poslednjih mesec dana dodatno razbuktava mržnja prema Srbima, jer ih deo hrvatskih medija, javnih ličnosti i velik broj Hrvata na društvenim mrežama optužuju da namerno podmeću požare.

„Sve više se stvara atmosfera da je svaki Srbin potencijalni piroman što može dovesti do fizičkog obračuna sa preostalim Srbima i napada na njihovu imovinu“, upozorio je Linta u izjavi za javnost.

Prema njegovim rečima, očigledno da proustaške snage u Hrvatskoj nastoje da tragediju koju su izazvali požari iskoriste za dodatno širenje antisrpske histerije s ciljem da preostali Srbi u strahu da svoju bezbednost i bezbednost svoje imovine donesu odluku da se isele ili asimiluju.

„Proustaške snage i veliki deo Hrvata ne uzimaju u obzir činjenicu da je ovog leta bilo više od 200 požara i da se dosada za svega 10-ak njih zna uzrok“, napominje Linta.

On ukazuje i da se u Hrvatskoj nedovoljno ističe da je sedam požara u Dubravi kod Šibenika krajem jula namerno podmentula 51-godišnja Hrvatica koje je uhvaćena, kao i da su veliki požar u selu Brgud kod Benkovca, u kome većinom žive Srbi, podmentule dvije Hrvatice iz razloga međunacionalne mržnje.

„Nameće se po sebi pitanje da li proustaške snage namerno izazivaju požare da bi mogli da ponovo optuže Srbe da mrze Hrvate i da hoće da unište Hrvatsku“, rekao je Linta.

On navodi i da u ostalim članicama Evropske unije nije dopušteno da se vrijeđaju i omalovažavaju pripadnici nacionalnih zajednica i manjinskih naroda.

Takođe, Linta apeluje na Evropsku uniju da pošalje jasnu poruku hrvatskim vlastima da u razumnom roku sprovedu profesionalnu i nepristrasnu istragu i utvrde prave uzroke brojnih požara u Hrvatskoj tj. da li su izazavani namerno ili slučajno iz nepažnje od strane pojedinaca ili grupa ili su u neki drugi uzroci gđe nije u pitanju ljudski faktor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana