Linta: Srbi kod Benkovca ponovo meta napada Tanjug

Objavljeno: 22.04.2020. 12:08 Izmenjeno: 22.04.2020. 12:08

Srbi u selu Morpolača kod Benkovaca u Dalmaciji u strahu su za sopstvenu bezbednost jer se u tom mestu ove godine dogodilo nekoliko zločina iz mržnje, saopštio je predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Poslednji napad na Srbe dogodio se 20. aprila uveče, kada su dvojica muškaraca došli u selo s ciljem da ponovo zastrašuju preostale Srbe, navodi Linta.

Kako kaže, jedan od njih vređao je grupu Srba u centru grada i nakon toga napao Srbina M.R. koji ima više od 70 godina tako što ga je odgurnuo i bacio mu kapu s glave.

Linta navodi da je Srbi nisu prijavili zločin zbog straha za sopstvenu bezbednost i dodaje da je to jedan od mnoštva dokaza da Srbi nemaju poverenja u hrvatsku policiju koja se, navodi Linta, ne ponaša profesionalno i ne štiti sve građane pođednako bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

On je ponovo od nadležnih organa Hrvatske zatražio da brzo i beskomromisno otkriju i kazne nalogodavce i počinioce tog krivičnog dela, iako i sam izražava sumnju da će se to dogoditi.

Podsetio je da je krajem marta na tabli na ulazu u selo iz pravca Šibenika napisana ustaška poruka „Ubij Srbina“ a na zidu demolirane seoske zadruge još jednom je napisano „Ubij Srbina“ i ispisan poznati ustaški simbol „U“ i poruka „Hrvatski Vukovar“, a da policija još nije pronašla počinioce.

U selu Morpolača, koje se nalazi kod Benkovca, po popisu stanovništva 1991. godine živelo je 407 stanovnika, od čega 389 Srba ili više od 95 odsto.

Po popisu stanovništva 2011. godine u selu živi svega 49 Srba starijeg životnog uzrasta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana