Linta: Izetbegović potvrdio mržnju prema Srbima Tanjug

Objavljeno: 11.09.2020. 20:05 Izmenjeno: 11.09.2020. 20:05

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je predsednik SDA Bakir Izetbegović još jednom potvrdio svoju „patološku mržnju prema Srbiji i Srbima“ time što je najavio ponovo pokretanje revizije presude protiv Srbije za genocid.

 

„Bakir Izetbegović i bošnjački političari ne mogu da prežale što Srbija presudom Međunarodnog suda pravde 2007. godine nije proglašena krivom za nepostojeći genocid u Srebrenici i što 2017. godine nije uspela revizija presude protiv Srbije za genocid“, naveo je Linta u izjavi za javnost.

Linta je ocenio da je takvo ponašanje Izetbegovića i njegove stranke SDA jedan od mnogih dokaza da Bošnjaci ne žele zajednički život sa Srbima, da ne žele dejtonsku BiH i da ne žele poboljšanje odnosa sa Srbijom.

Kako navodi, SDA nastavlja ratnu politiku svog osnivača Alije Izetbegovića „čiji je cilj bio etničko čišćenje Srba i stvaranje etnički čiste muslimanske teritorije koja bi se zvala Bosna i Hercegovina“.

„Da bi ostvario cilj svog oca Bakir Izetbegović ne odustaje od sumanute namere da se Srbija osudi za lažni i nepostojeći genocid u Srebrenici i još šest opština u BiH, a zatim da još žešće krene na Republiku Srpsku s ciljem njenog ukidanja i proterivanja srpskog naroda“, rekao je Linta.

On smatra da Srbija i Srpska treba da insistiraju da doslednom poštovanju izvornog Dejtonskog sporazuma.

To konkretno, kako objašnjava, znači da treba pokrenuti proces povratka više od 80 otetih nadležnosti Republici Srpskoj što se tiče odbrane, bezbednosti, pravosuđa, finansija i niza drugih oblasti.

„Sve nadležnosti koje su prenete na nivo državne zajednice Bosne i Hercegovine bez dogovora legalnih i legitimnih predstavnika Republike Srpske i Federacije BiH jeste suprotno Dejtonskom sporazumu“, napominje linta.

Takođe, kako ocenjuje, krajnje je vreme da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije počne da pokreće istrage i podiže optužnice za brojne brutalne zločine koje su počinili pripadnici tzv. Armije BiH i paravojnih muslimanskih snaga nad srpskim narodom u BiH.

Linta smatra i da Srbija treba da pokrene pitanje otetnih imovinskih, stečenih i brojnih drugih prava više od pola miliona proteranih Srba iz Federacije BiH, pitanje diskriminacije preostalih Srba u Federaciji BiH, pitanje nestalih Srba, kao i da se aktivno u međunarodnoj zajednici bori za istinu o ratu devedestih u BiH i na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana