Linta: Hrvatska vodi ucenjivačku politiku prema Srbiji

Objavljeno: 19.03.2016. 11:24 Izmenjeno: 19.03.2016. 11:24

Hrvatska ne želi da sa Srbijom uspostavi iskrene i partnerske odnose već vodi politiku ucenjivanja i ponižavanja Srbije, ocenio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Kako se navodi u saopštenju Informativne službe Saveza Srba iz regiona, Linta je to rekao povodom saopštenja Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, u kojem se navodi da ta zemlja podržava napore Srbije u približavanju EU, ali da za otvaranje poglavlja 23 prethodno mora da ispuni određene uslove, među kojima je poštovanje ljudskih prava, posebno manjinskih, puna saradnja sa Hagom i reforma pravosuđa.

Linta je saopštenje hrvatskog ministarstva nazvao perfidnim.

„Vrhunska je drskost da Hrvatska traži od Srbije poštovanje manjinskih prava, a preostali Srbi u Hrvatskoj su, zbog divljanja pristalica ustaškog pokreta, postali najugroženija manjina u Evropi i ne mogu da koriste ćirilicu u javnom životu i povrate otetu imovinu“, naglasio je Linta.

On je ocenio da je „vrhunska drskost“ i to što Hrvatska traži od Srbije da izruči lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja Haškom tribunalu.

„Taj isti sud je oslobodio ratne zločince Gotovinu i Markača koji su bili deo udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa Tuđmanom s ciljem proterivanja Srba“, tvrdi Linta.

Smatra i da je „vrhunska drskost“ što Hrvatska traži od Srbije da promeni zakon koji joj omogućava da sudi ratnim zločincima na prostoru bivše Jugoslavije dok istovremeno, kako tvrdi, otvoreno krši preuzete obaveze o kažnjavanju svih odgovornih za ubistva srpskih civila i zarobljenika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana