Linta: Diskriminacija srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori od 2006. Studio B

Objavljeno: 24.05.2020. 19:20 Izmenjeno: 25.05.2020. 09:32

Netrpeljivost Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi kulminirala je hapšenjem Vladike Joanikija, a Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu-Skupštine Srbije, Miodrag Linta, kaže za Studio B, da se još od njenog osamostaljenja 2006. godine, u Crnoj Gori sprovodi diskriminacija srpskog naroda i SPC. Povodom situacije u Hrvatskoj Linta je izrazio strah da će mržnja i netrpeljivost prema srpskom narodu još dugo biti prisutne u toj zemlji.

Hapšenje Vladike Joanikija i grupe sveštenika samo zato što su obavljali svoju versku dužnost, predstavlja skandalozan čin, ističe Miodrag Linta i dodaje da žestoki napadi na SPC i najava osnivanja tzv Crnogorske pravoslavne crkve, stavljaju srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu pred veliko iskušenje. U Crnoj Gori je napadnuto sve što je srpsko, navodi Linta I kaže da se protiv srpskih lidera organizuju i montirani politički procesi.

Linta smatra da je briga predsednika Vučića o srpskom narodu u CG od izuzetnog značaja. Iako je predsednik Srbije posle razgovora s Patrijarhom Irinejem poručio da naša zemlja stoji uz svoj narod i da neće dozvoliti eventualne progone, Linta je izrazio nadu da do najgoreg scenarija u Crnoj Gori ipak neće doći.

Povodom murala sa grbom HOS-a i ustaškim pozdravom „Za dom spremni’’ koji se nedavno pojavio u Splitu, Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu ističe da je to samo jedan od 10 hiljada antisrpskih, proustaških i pronacističkih grafita i poruka mržnje širom Hrvatske. Plašim se da će i na sledećim parlamentarnim izborima 5. jula u Hrvatskoj, mržnja prema Srbima biti deo predizborne kampanje, ističe naš sagovornik.

Linta je povodom novčane pomoći u iznosu od 100 evra uputio apel premijerki Ani Brnabić, sa molbom da oko 26.000 građana Srbije koji imaju izbegličku kartu, takođe dobiju tu pomoć.

Linta podseća da su proterani Srbi najveće žrtve na prostoru bivše Jugoslavije i da bi dobijanjem 100 evra pomoći od države bili izjednačeni sa svim građanima naše zemlje. Njima bi, kako kaže, takođe trebalo omogućiti da se prijave putem portala Uprave za trezor ili putem kontakt – centra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana