Linta: Bezočno falsifikovanje istorijskih činjenica Tanjug

Objavljeno: 02.06.2020. 20:05 Izmenjeno: 02.06.2020. 20:05

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta pozdravio je zaključke Narodne skupštine Republike Srpske kojima je odbačena revizionistička Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Navedenom Rezolucijom, kako ocenjuje Linta u saopštenju, se bezočno falsifikuju istorijske činjenice čiji cilj je sramno umanjivanje i prikrivanje razmera stradanja srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

„Apsolutno je neprihvatljivo i uvredljivo da se u navedenoj Rezoluciji ne pominje ključna istorijska istina da je Nezavisna Država Hrvatska planirala, organizovala i izvršila genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima. Takođe, neprihvatljiv je i sam naziv Rezolucije u kome se ne pominje Nezavisna Država Hrvatska koja je vodila genocidnu politiku odnosno sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje srpskog naroda s ciljem njegovog potpunog fizičkog uništenja“, kazao je on.

Linta ističe da u Rezoluciji stoji lažna konstatacija „značajan broj žrtava iz BiH“, jer je dobro poznato da u Drugom svetskom ratu nije postojala Bosna i Hercegovina već NDH i da su jedini stradalnci, kako navodi, žrtve Srbi, Romi, Jevreji i antifašisti.

„Jedan od glavnih preduslova daljeg jačanja duhovnog i kulturnog jedinstva srpskog naroda jeste da Republika Srbija i Republika Srpska zajednički rade na negovanju sećanja na srpske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu i da ne dozvole reviziju istorije i prekrajanje istorijskih činjenica“, kazao je on.

Linta pozdravlja zaključak da Skupština Republike Srpske donese Zakon o Danu sećanja na žrtve genocida Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata. Međutim, veoma je važno, kako navodi, da se pomenuti Dan sećanja definiše i odredi u saradnji državnih i naučnih institucija Republike Srbije i Republike Srpske i udruženja koje neguju kulturu sećanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana