Limfom u ranoj fazi – šansa za izlečenje Studio B

Objavljeno: 28.05.2021. 13:25 Izmenjeno: 28.05.2021. 13:45

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv karcinoma krvi Udruženje obolelih od limfoma LIPA na održanoj konferenciji za novinare predstavilo je rezultate velike ankete koja je bila usmerena na kvalitet života i lečenje pacijenata sa limfomom u Srbiji.

Maja Kocić iz udruženja LIPA ističe da je limfom peti najučestaliji malignitet i da se o njemu vrlo malo zna i dodaje da jedino pravovremeno i tačno dijagnostikovan limfom ima šanse da bude uspešno izlečen.

Ove godine smo imali čak 872 ispitanika, naglašava Maja Kocić i dodaje da je glavni zaključak da pacijenti imaju problema u samoj dijagnostici, jer su simptomi ove bolesti netipični.

Hematolog Zorica Cvetković kaže da prvi simptomi limfoma mogu biti raznoliki. Najčešće se limfom manifestuju bezbolnim uvećanjem limfnih čvorova, naglašava Cvetković, ali dodaje, može biti praćen i zamorom, gubitkom telesne mase, kao i obilnim noćnim znojenjem.

Ako se limfom dijagnostikuje u ranoj fazi, leči se sa velikim uspehom naglašava doktorka Cvetković. Ali neophodno je osluškivati svoje telo, a u slučaju pojave simptoma koji ukazuju na ovu tešku bolest, u što kraćem vremenskom roku otići na pregled kod nadležnog lekara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Subota
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana