Lideri EU:Za ovakvu primenu sile nema mesta u 21. veku Tanjug

Objavljeno: 24.02.2022. 12:55 Izmenjeno: 24.02.2022. 21:26

”Rusija svojim ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost.

Lideri EU najoštrije su osudili vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini kao i umešanost Belorusije, navodeći da za takvu upotrebu sile „nema mesta u 21. veku”.

Oni najavjuju da će večeras u Briselu razgovarati o kako kažu, „očiglednoj agresiji Rusije“ i u principu se dogovoriti o daljim restriktivnim merama za koje ocenjuju da će doneti

”ogromne i teške posledice po Rusiju“.

”Pozivamo Rusiju i oruzane formacije koje podržava Rusija da poštuju međunarodno humanitarno pravo. EU čvrsto stoji uz Ukrajinu i njen narod dok se suočavaju sa ovim ratom. EU će pružiti dalju političku, finansijsku i humanitarnu pomoć”, navodi se u zajedničckom saopštenju Evropskog saveta.

Evropski savet zahteva da Rusija odmah prekine vojna dejstva, bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Takođe osuđujemo umešanost Belorusije u ovu agresiju na Ukrajinu i pozivamo je da se pridržava svojih međunarodnih obaveza”, navodi se u zajedničkom saopštenju Evropskog saveta.

Evropski parlament: Invazija Rusije na Ukrajinu nezakonita

Predsednica Evropskog parlamenta, Roberta Mecola, i šefovi političkih grupa u EP najoštrije su osudili ruski napad na Ukrajinu i izrazili punu solidarnost i podršku Ukrajini i njenom narodu.

Za 1. mart je sazvano i vanredno zasedanje Parlamenta povodom situacije u Ukrajini.

„Ukrajina je nezavisna i suverena nacija i o njenom teritorijalnom integritetu se ne može pregovarati. Invazija je neopravdana i protivzakonita. To je pretnja evropskoj i regionalnoj stabilnosti, kao i svetskom poretku zasnovanom na pravilima. Cilj napada je naš model demokratskog društva i ne može ostati bez odgovora”, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

U EP navode da su jednistveni i odlučni u odgovoru na ”ničim izazvanu rusku agresiju” i pozivaju na ”evropski i međunarodni odgovor bez presedana” koji uključuje nove i oštre sankcije protiv Kremlja.

FON DER LAJEN: STABILNOST EVROPE U PITANJU,
SANKCIJE ĆE NANETI OZBILJNU ŠTETU RUSKOJ EKONOMIJI

Lajen:Sankcije će teško pogoditi rusku ekonomiju

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je  da će drugi paket sankcija koje će uvesti Evropska unija teško pogoditi rusku ekonomiju i poručila da je stabilnost Evrope u pitanju.

Fon der Lajen je navela da će ovim paketom sankcija doći do porasta odliva kapitala i inflacije i da će se postepeno razoriti rusku industrijsku osnovu, prenosi Rojters.

„Ove sankcije će suzbiti ekonomski rast Rusije, povećati troškove zaduživanja, podići inflaciju, intenzivirati odliv kapitala i postupno razoriti njenu industrijsku osnovu“, rekla je ona novinarima u Briselu.

Fon der Lajen je rekla da EU ima za cilj da ograniči pristup Rusije ključnoj tehnologiji.

„Naše mere će oslabiti rusku tehnološku poziciju u ključnim područjima od kojih elita zarađuje većinu svog novca – to se proteže od visokotehnoloških komponenti do najsavremenijeg softvera“, rekla je fon der Lajen.

EU spremna da prihvati izbeglice iz Ukrajine i pruži pomoć

Evropska unija je spremna da prihvati neograničen broj izbeglica iz Ukrajine i pruži potrebnu humanitarnu pomoć, kao i makrofinansijsku pomoć u iznosu od više od milijardu evra, saopštila je  predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je na brifingu u Briselu rekla da je EU spremna da obezbedi azil svim izbeglicama i odmah pruži svu humanitarnu pomoć koja je potrebna, prenosi Interfaks Ukrajina.

Predsednica Evropske komisije rekla je da ne zna koliko će izbeglica biti, ali da je EU u potpunosti spremna da ih prihvati.

Rusija je danas pokrenula, kako je navela, „specijalnu vojnu operaciju radi odbrane naroda u Donbasu“, a Ukrajina je proglasila ratno stanje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prethodno je najavila da će drugi paket sankcija koje će uvesti Evropska unija teško pogoditi rusku ekonomiju i poručila da je stabilnost Evrope u pitanju.

Fon der Lajen je navela da će ovim paketom sankcija doći do porasta odliva kapitala i inflacije i da će se postepeno razoriti rusku industrijsku osnovu, prenosi Rojters.

„Ove sankcije će suzbiti ekonomski rast Rusije, povećati troškove zaduživanja, podići inflaciju, intenzivirati odliv kapitala i postupno razoriti njenu industrijsku osnovu“, rekla je ona novinarima u Briselu.

Fon der Lajen je rekla da EU ima za cilj da ograniči pristup Rusije ključnoj tehnologiji.

„Naše mere će oslabiti rusku tehnološku poziciju u ključnim područjima od kojih elita zarađuje većinu svog novca – to se proteže od visokotehnoloških komponenti do najsavremenijeg softvera“, rekla je fon der Lajen.

EU na razgovoru s ruskim ambasadorom:Prekinuti hitno akcije

Evropska unija pozvala je na razgovor ambasadora Rusije u EU Vladimira Čižova kako bi zatražila hitan prekid vojnih akcija Rusije u Ukrajini, saopštila je  Evropska služba za spoljne poslove.

Generalni sekretar EEAS je Stefano Sanino je na sastanku rekao ruskom ambasadoru da Brisel najoštrije osuđuje „ničim izazvanu, neopravdanu invazija na Ukrajinu“ i zatražio da ruski predsednik Vladimir Putin hitno prekine sa vojnim operacijama.

Ambasadoru je preneo i da EU trazi da Rusija bez ikakvih uslova povuče svojne snage i vojnu opremu sa, kako se navodi, cele teritorije Ukrajine, prenosi Rojters.

Borelj:Rusija će se suočiti sa neviđenom osudom i izolacijom

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj rekao je da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine, Dimitrom Kulebom, koji ga je informisao o ”zastrašujućem napadu” Rusije na Ukrajinu.

„Izrazio sam čvrstu podršku u ime EU i u lično ime Ukrajini i Ukrajinskom narodu. Rusija će se suočiti sa još neviđenom osudom i izolacijon kao odgovorom”, napisao je Borelj na Tviteru.

Tokom dana, šef diplomatije EU razgovarao je i sa ministrom spoljih poslova Indije, Subramanjanom Džaišankarom, kome je poručio da se ”svet mora ujediniti u odbrani ključnih principa međunarodnog prava”.

U suprotom rizikujemo povratak u opasna vremena gde je samo snaga odlučivala”, napisao je Borelj na Tviteru.

Lideri EU večeras o ”najjačem paketu sankcija EU ikada”

Lideri 27 zemalja članica EU sastaju se večeras u 20 časova u Briselu na vanrednom samitu posvećenom krizi u Ukrajini i odnosima sa Rusijom, gde će se odlučivati i o uvođenju novog paketa sankcija Rusiji zbog, kako u Briselu ocenjuju, ”varvarskog napada” Rusije na Ukrajinu.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, najavila je da će liderima EU predstaviti paket restriktivnih mera protiv Rusije, za koji se navodi da će biti ”najači paket sankcija koji je Unija ikada usvojila”.

U diplomatskim izvorima EU se najavljuje da bi ove sankcije mogle da se odnose i na zabranu izvoza ruske nafte i uglja u EU.

”Ovaj paket će ciljati strateške sektore ruske ekonomije i zabraniti pristup tehnologijama i tržistima koji su ključni za Rusiju. Oslabićemo rusku ekonomsku osnovu i sposobnot modernizacije. Dodatno zamrznućemo ruska sredstva u EU i prekinuti pristup ruskih banaka finansijskom tržištu Unije”, kaže Lajen.

U pozivnom pismu liderima EU, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, najavio je da će se na večerašnjem samitu razgovarati i o zaštiti mađunarodnog poretka, kao i o podršci EU narodu Ukrajine.

”Agresivne akcije Ruske Federacije krše međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. One takođe podrivaju evropski bezbednosni poredak. Za takve aktivnosti nema mesatau 21. veku”, ocenjuje Mišel.

Šef diplomatije EU, Žospe Borelj, pred samit lidera poručio je da je EU sprema hitnu pomnoć Ukrajini i da je spremna da podrži akcije evakuacije, uključujući građane EU koji su pogođeni ruskim napadom.

Do vanrednog samita lidera EU dolazi samo dan nakon što je Unija uvela prvi paket sankcija protiv onih koji su u Rusiji umešani u priznavanje nezavisnosti otcepljenih republika Donjecka i Luganska, onih koji su finansijski ili vojno operativno pomagali taj proces, ali i protiv samih oblasti Donjecka i Luganska sa kojima je EU prekinula trgovinske odnose.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, zahvailo se liderima zemalja članica EU na pokazanom evropskom jednistvu i brzom usvajanju prvog paketa sankcija i naglasio da je za EU važno da nastavi da bude ”jedinstvena i odlučna” i zajednički definiše kolektivni pristup ukrajiskoj krizi i Rusiji.

U EU navode da očekuju da će odluka lidera 27 zemlja čanica večeras biti jednogalsna kada je reč o novom paketu sankcija protiv Rusije.

Borelj pred Savetom OEBS:Rusija će odgovarati za svoje postupke

ŠEf diplomatije EU Žosep Borelj učestvovao je na vanrednom sastanku Stalnog saveta OEBS-a, gde je izneo najoštriju osudu EU zbog invazije oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu uz ocenu da su u pitanju „najmračniji časovi za Evropu od Drugog svetskog rata“, flagrantno kršenje međunarodnog prava i ključnih principa na kojima je izgrađen međunarodni poredak.

”Zahtevamo od predsednika Putina da odmah prekine ruske vojne operacije i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine. Rusija snosi punu odgovornost za ovaj akt agresije i sva razaranja i gubitke života koje će izazvati. Za svoje postupke će odgovarati”, izjavio je Borelj.

On je osudio i umešanost Belorusije u agresiju na Ukrajinu i pozivao je da se pridržava međunarodnih obaveza.

Borelj je naglasio da je EU od samog početka i na najvišem političkom nivou jasno stavila do znanja da će svaka dalja vojna agresija na Ukrajinu imati ogromne posledice i troškove.

”Odgovor EU će stoga uključiti i sektorske i pojedinačne restriktivne mere u potpunosti koordinisane sa našim transatlantskim partnerima i istomišljenicima”, najavio je Borelj.

On je pozvao Rusiju da obezbedi bezbednost Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini i ponovio podršku suverenitetu i teritorjalnom integritetu Ukrajine, ali i Gruzije i Moldavije.

Šolc:Zapad ce osigurati da se sukob u Ukrajini ne proširi

Zapad će rasporediti sve raspoložive resurse da osigura da se sukob u Ukrajini ne proširi na druge zemlje u Evropi, izjavio je  nemački kancelar Olaf Šolc u televizijskom obraćanju naciji.

„Putin ne bi trebalo da potcenjuje rešenost NATO da brani sve svoje članice. To se izričito odnosi na naše partnere u NATO u baltičkim državama, Poljskoj i Rumuniji, Bugarskoj i Slovačkoj. Bez „ako“ i „ali“, rekao je nemački kancelar.

Šolc je, takođe, rekao da ruski predsednik Vladimir Putin sam, a ne ruski narod, snosi odgovornost za napad na Ukrajinu, ali da on neće pobediti.

„Napadom na Ukrajinu predsednik Putin želi da vrati vreme. Ali nema povratka u 19. vek, kada su velike sile vladale nad manjim državama“, rekao je Šolc.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Sumaglica

Trenutna temperatura 6°C

Sumaglica

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana