Lideri EU dogovorili plan o migrantima, danas sa Davutogluom

Objavljeno: 18.03.2016. 08:49 Izmenjeno: 18.03.2016. 08:49

Lideri EU danas bi trebalo da se sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom dogovore o planu od osam tačaka za okončanje iregularnih migracija iz Turske u EU.

Lideri EU su na samitu u Briselu dogovorili zajedničku poziciju o planu vraćanja desetina hiljada migranata Turskoj, koji predviđa da svi iregularni migranti, koji na grčka ostvra dolaze iz Turske, budu vraćeni u Tursku.

Za svakog vraćenog migranta, EU će primiti jednog sirijskog izbeglicu koji će biti raspoređen među državama EU, prenosi Rojters.

Turska će, takođe, preduzeti sve neophodne mere kako bi sprečila nove morske ili kopnene rute za ilegalne migrante iz Turske u EU, a sarađivaće sa okolnim zemljama kao i sa EU tim povodom.

Jednom kada se neregularni prelazi između Turske i EU zatvore ili bar značajno i na održivom nivou smanje, aktiviraće se „Šema za dobrovoljan humanitaran prijem“, a zemlje članice EU će toj šemi davati doprinos na dobrovoljnoj osnovi.

Pojedine tačke odnose se na ubrzanje vizne liberalizacije za Tursku, otvaranje poglavlja u pregovorima o pristupanju Turske EU, kao i na ubrzanje isplate Turskoj od tri milijarde evra za pomoć izbeglicama dok će EU izdvojiti dodatnih tri milijarde do 2018. godine.

EU i njene članice će sarađivati sa Turskom u zajedničkim projektima za poboljšanje humanitarnih situacija u Siriji, posebno u oblastima u blizini turske granice, koji bi omogućili lokalnom stanovništvu i izbeglicama da žive u tim područjima usled povećanja bezbednosti.

 

Merkel: Pregovori sa Turskom neće biti laki

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, nakon što su lideri EU dogovorili zajedničku poziciju o planu vraćanja desetina hiljada migranata Turskoj, da današnji pregovori sa Ankarom neće biti laki.

Ona je istakla da EU mora da bude spremna da počne brzo da vraća migrante iz Grčke u Tursku kako bi se izbegao „faktor privlačenja“ pre nego što novi sistem stupi na snagu.

Merkel je na konferenciji za novinare navela da lideri EU nisu precizirali datum kada bi to moglo da počne, naglasivši da sve zemlje Unije žele sporazum o migrantima, preneo je Rojters.

Neimenovani turski zvaničnik je britanskoj agenciji rekao da će turski premijer Ahmet Davutoglu tražiti od EU otvaranje novih poglavlja u pregovorima za članstvo, uprkos tome što je Kipar zapretio vetom.

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao novinarima prvog dana samita u Briselu da su pregovori „na pravom putu“, ali da „ne može da garantuje srećan kraj“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana