Lični pratioci i ove školske godine Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 01. 09. 2017. 13:19:54

Grad Beograd je i za ovu školsku godinu obezbedio sve potrebne uslove za neometano pružanje usluge ličnog pratioca deci i mladima sa smetnjama u razvoju koja su uključena u vaspitno-obrazovni sistem, rekla je Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu.

U školu će ove godine uz podršku ličnih pratilaca krenuti 243 dece osnovnoškolskog uzrasta, 16 srednjoškolaca i 51 dete vrtićkog uzrasta, što ukupno čini 310 dece i mladih sa smetnjama u razvoju.

– Kako bi Grad Beograd ostvario ciljeve socijalne zaštite, sagledavajući pri tom potrebe dece i mladih sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica, u 2016. godini sistemski je uspostavio uslugu lični pratilac deteta. Usluga je besplatna za svu decu grada Beograda, koja na taj način ostvaruju pravo na nesmetano školovanje i uključivanje u zajednicu. Pre uvođenja ove usluge u sistem socijalne zaštite, Grad Beograd ju je, preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu, projektno finansirao od oktobra 2014. godine i tada je ovu uslugu koristilo 44 dece sa smetnjama u razvoju – rekla je Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ona je dodala da se, u skladu sa osnovnim potrebama dece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica i mogućnostima budžeta grada, broj korisnika ove usluge sukcesivno povećavao, te je u ovom trenutku njom obuhvaćeno 310 dece i mladih sa smetnjama u razvoju. Trend povećanja broja korisnika navedene usluge nastaviće se i u narednom periodu, pa će se već od septembra jedan broj novih korisnika uključiti u uslugu.

– Ističemo da Sekretarijat za socijalnu zaštitu vrši kontinuiranu kontrolu i praćenje usluge lični pratilac deteta kako Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, kao donosioca rešenja za korišćenje usluge, tako i neposrednog pružaoca usluge. Usluga se kontroliše kako bi se obezbedilo da svi korisnici u svakom trenutku ostvaruju uslugu u skladu sa svojim individualnim potrebama – pojasnila je Nataša Stanisavljević.

Prema njenim rečima, usluga lični pratilac deteta samo je jedna od mera podrške deci i mladima sa smetnjama u razvoju. Cilj joj je pružanje odgovarajuće individualne praktične podrške detetu radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, kao i uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti. U skladu sa propisima, lični pratilac detetu pruža podršku u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, pripreme knjiga i opreme za vrtić, kao i pomoć u zajednici, što uključuje pomoć u korišćenju gradskog prevoza, kretanju, odlasku na mesta za provođenje slobodnog vremena, uključujući kulturne ili sportske aktivnosti i druge servisne podrške.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Jak vetar

Max: 19°C
Min: 12°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana