Letnja scena na Tašu Studio B

Objavljeno: 03.06.2020. 13:13 Izmenjeno: 04.06.2020. 14:13

Na inicijativu beogradskih pozorišta, koja zbog pandemije korona virusa nisu radila od 11. marta, Grad Beograd je organizovao i obezbedio jedinstvenu scenu na otvorenom, na stadionu Tašmajdan.

foto Beoinfo

Manifestacija „Beogradska letnja scena“ zamišljena je tako da se od 25. juna do 20. jula svako veče igraju predstave sa repertoara beogradskih pozorišta, kao i predstave nezavisnih produkcija i drugih izvođačkih umetnosti.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić na konferenciji za novinare u Starom dvoru je podsetio da pozorišta ne rade od 11. marta, a do početka ove manifestacije na Tašmajdanu, kako je rekao, to će biti tri i po meseca od kako ove kulturne ustanove u Beogradu ne prikazuju predstave. To se, izuzevši ratna vremena, nije desilo od 1948. godine.

– Bilo je vreme da nađemo način da pozorišta počnu da rade, a da se pritom ispoštuju sva pravila, kao što je distanca između ljudi. Zato je Grad Beograd doneo odluku da svim našim pozorištima pokloni besplatnu pozorišnu scenu i pokrije sve troškove. Sav prihod od prodaje karata biće namenjen pozorištima, odnosno umetnicima – objasnio je Vesić.

On je istakao da će za tih 26 dana, koliko će trajati projekat, na velikoj i maloj sceni za odrasle i decu, građani moći da uživaju u predstavama koje vole.

– Ne učestvuju samo pozorišta čiji je osnivač Skupština Grada Beograda, već i Narodno pozorište, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Narodno pozorište iz Prištine i Vršca, kao i nezavisne pozorišne scene. Tačnije, na Tašmajdanu neće biti samo beogradska, već srpska scena, mada nismo mogli da ugostimo sva pozorišta. Možda će se pokazati da će odziv publike biti dobar, te se ukaže potreba da i ubuduće organizujemo novu letnju manifestaciju – naveo je Vesić i zahvalio učesnicima, poželevši dobrodošlicu svim posetiocima ove jedinstvene pozorišne scene.

On je, kako kaže, siguran da će biti dosta publike, da su se mnogi uželeli pozorišta.

– Projekat će, makar delimično, nadokanditi ono što se nije dogodilo u ova protekla tri i po meseca. Nadam se da ćemo ovom letnjom scenom ući u normalizaciju jesenje sezone rada pozorišta i ići u susret novim premijerama – rekao je zamenik gradonačelnika.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović istakla je da je ponosna na to što Grad Beograd na inicijativu gradskih pozorišta može da najavi projekat od velikog značaja za kulturni razvoj prestonice.

– „Beogradska letnja scena” predstavljaće pravo umetničko jedinstvo beogradskih pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta iz Beograda, Narodnog pozorišta iz Prištine i iz Vršca, kao i pozorišnih kuća iz drugih gradova u Srbiji. Scena će biti jedinstvena po uputstvima Kriznog štaba Grada Beograda, uz socijalnu distancu i potpunu bezbednost po zdravlje kako izvođača i umetnika, tako i publike. Pod otvorenim nebom u samom srcu Beograda, od 25. juna do 20. jula sa više od 40 izvođenja, pozorišta će predstaviti ono najbolje što imaju. Ovo leto u Beogradu biće pravo kulturno leto, a „Beogradska letnja scena” izvešće umetnost napolje i pokazati da doživljaj između publike i umetnika ne mora da bude u četiri zida. Stadion na Tašmajdanu biće mesto velikih dešavanja, a beogradska pozorišna scena predstaviće jedinstvenu pozorišnu magiju – istakla je Andrea Radulović i pozvala Beograđane i goste prestonice da uživaju u pozorišnim predstavama pod otvorenim nebom.

Sekretar za kulturu Ivan Karl rekao je da u vreme virusa korona kultura u Beogradu nije nestala, samo je promenila oblik i mesto, a sada se polako vraća na svoje pravo mesto. Ovo što radimo na Tašmajdanu, dodao je, možda je kulminacija svih napora Grada Beograda i čitavog tima ljudi koji se bave kulturom u gradu.

– Verujem da će otvoreno pozorište na Tašmajdanu postati lepa tradicija i da je ovo početak nečega dobrog. Verujem da će ove godine sve dobro proći i da ćemo imati još jednu manifestaciju koja će obogatiti kulturni život Beograda i Srbije – kazao je Karl.

Prema njegovim rečima, na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, ulaz će biti besplatan za sve zdravstvene radnike, što je, kako je dodao, još jedan način da im zahvalimo na svemu što su uradili za nas. Ulaznice za građane već su u prodaji.

On je podsetio da je Grad Beograd mnogo toga uradio za kulturu u poslednje vreme, ističući pomoć svim samostalnim umetnicima sa teritorije grada Beograda.

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović zahvalila je Gradu Beogradu što je pronašao način da se izdvoje sredstva za honorarne saradnike i glumce, kao i saradnike koji nisu zaposleni.

– Svi smo se odazvali programu „Leto u Beogradu” i naš zadatak kao upravnika je da širimo publiku, a ovo je prilika da pored naših vernih posetilaca dođu i neki koji još nisu kupili karte i uživaju u pozorištu – rekla je Tamara Vučković.

Direktor „Ateljea 212” Novica Antić je podsetio da je epidemija virusa korona zaustavila pozorište u veoma nezgodnom trenutku, odnosno u periodu kada su pozorišta najaktivnija, krajem zime i početkom proleća. Prema njegovim rečima, to je period sa najviše premijera i publike. Izrazio je pritom nadu da će ovaj projekat uspeti i da će publika, kao i glumci, biti zadovoljni.

Direktor Pozorišta na Terazijama Aleksandar Đaja je istakao da je ustanova na čijem je čelu sa zadovoljstvom prihvatila inicijativu Skupštine grada i Sekretarijata za kulturu da „Beogradska letnja scena” bude organizovana na Tašmajdanu. Izrazio je nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna jer je, kako je rekao, više nego potrebna Beogradu.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević rekao je da je pauza bila neprirodna, te da je ostavila trag na našim institucijama kulture.

– Posebno se radujemo ovoj izvanrednoj ideji koja će, nadam se, u budućnosti biti važan projekat. Znamo da pozorište ne može funkcionisati bez glumaca i publike. Glumce smo vratili, a sada neka se potrudi i publika – rekao je Radivojević i dodao da će BDP nakon Tašmajdana nastavlja sezonu sa svojoj letnjoj sceni.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i Svetislav Goncić, direktor Teatra „Vuk”, koji takođe učestvuje u projektu „Beogradske letnje scene”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana