Lekari urgentne medicine:Brinemo o vama,brinite i vi o nama tanjug

Objavljeno: 26.05.2022. 11:01 Izmenjeno: 26.05.2022. 11:01

Društvo lekara urgentne medicine Srbije kontinuirano radi i na razvijanju svesti celog društva o potrebi napredovanja i promeni organizacije rada sistema urgentnih službi, a posebno utičući na ljude koji su ključni u donošenju važnih odluka.

Tokom zdravstvene krize koja je zahvatila ceo svet posebno se ističe značaj službi urgentne medicine, ali neprekidni rad pod intenzivnim stresom dovodi do brzog iscrpljivanja zaposlenih, preteći da ugrozi i njihovo zdravlje, saopštilo je Društvo lekara urgentne medicine Srbije (DLUMS) povodom 27. maja, Evropskog dana urgentne medicine.

DLUMS, kao nacionalni reprezentativni član Evropskog udruženja za urgentnu medicinu, u petak 27. maja peti put obeležava Evropski dan urgentne medicine pod parolom „Mi brinemo o vama, vašem zdravlju i životu. Molimo vas, brinite i vi o nama“.

DLUMS navodi da su tokom zdravstvene krize službe urgentne medicine uspele da se brzo prilagode, organizuju i odgovore velikom izazovu ukazivanja pravovremene pomoći urgentnim pacijentima, ali i očuvanju stabilnosti zdravstvenog sistema.

Međutim, sindrom sagorevanja na radu, takozvani “Burnout sindrom” znatno utiče na efikasnost zdravstvenih radnika pojedinačno, a posledično i na funkcionisanje delatnosti u celini, navodi se u saopštenju DLUMS-a.

Studije sprovedene u SAD-u su pokazale da je prevalenca “Burnout sindroma” među lekarima oko 50%.

Ovaj sindrom negativno utiče na ukupni kvalitet lečenja, jer produžava trajanje lečenja, pogoršava kvalitet lečenja, ali i povećava broj grešaka u lečenju, a koje ponekada mogu biti i kobne.

Istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju da zaposleni u urgentnim odeljenjima imaju veći procenat “Burnout sindroma” (čak 53,22%) u odnosu na zdravstvene radnike koji rade na drugim odeljenjima (39,3%).

Činjenica je da su neke zemlje već počele da se bave ovim problemom, pa je možda pitanje vremena kada i kako će prevencija, utvrđivanje i tretman “Burnout sindroma” biti standardizovani.

Fokus zaposlenih u službama urgentne medicine, pored stalnog prijema teških i kritičnh pacijenata je pored zbrinjavanja ovakvih pacijenata i stalna edukacija, kako bi se kontinuirano podizao nivo ličnih, profesionalnih i stručnih kompetencija i time zbrinjavanje urgentnih pacijenta podiglo na što viši nivo i učinilo maksimalno bezbednim i uspešnim, a u korist očuvanja života i zdravlja.

S obzirom da za efikasan rad urgentnih medicinskih službi, nije dovoljno samo znanje i požrtvovanost medicinskih radnika, Društvo lekara urgentne medicine Srbije kontinuirano radi i na razvijanju svesti celog društva o potrebi napredovanja i promeni organizacije rada sistema urgentnih službi, a posebno utičući na ljude koji su ključni u donošenju važnih odluka.

Po uzoru na pozitivnu praksu i iskustva u svetu, DLUMS se, zajedno sa drugim stručnim udruženjima, zalaže za promene u organizaciji sistema urgentnih službi i standardizaciju procedura, koje će za rezultat dati smanjenje stepena oboljevanja, smrtnosti, ali i doprineti značajnim uštedama u ekonomskom smislu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana