Lavrov:Sramno sprečavanje posete neće uništiti odnose s Srbijom tanjug

Objavljeno: 06.06.2022. 12:46 Izmenjeno: 07.06.2022. 18:04

Lavrov je ukazao da je bilo planirano da se razmotri šira agenda, da se razgovara o brzom razvoju strateškog partnerstva, ali i o međunarodnim pitanjima.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

 

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da sramno i nezamislivo sprečavanje njegove posete Srbiji, te poručio da niko neće moći da sruši odnose Moskve sa Srbijom.

„Desilo se nešto nezamislivo, oduzimaje prava jednoj suverenoj državi na ostvarivanje spoljne politike, blokiranje međunarodne delatnosti Srbije prema Rusiji”, naveo je Lavrov na onlajn konferenciji za štampu.

On je istakao da se radi o još jednoj očiglednoj demonstraciji koliko su daleko NATO I EU spremni da idu u korišćenju najgrubljih sredstava namećuući svoja pravila u u međunarodnom pravu.

„Ako se ova poseta doživljava kao pretnja svetskih razmera, onda stvari na zapadu idu u lošem smeru”, poručio je Lavrov.

Rekao je da je Srbija izložena „vici i vrištanju“ da napravi konačan izbor, a s tim u vezi pomenuo objave bivšeg premijera Švedske Karla Bilta koji je rekao da je nešto najgore što Srbia može da uradi, upravo da primi šefa ruske diplomatije.

Kavrov je osudio i stav ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila, koji je autorskom tekstu poručio da ya Srbiju nije moguće nešto treće, već samo – istok ili zapad.

Lavrov je kazao da i neupućeni posmatrač može jasno da vidi da Brisel ne daje mogućnost suverenoj državi da ostvaruje svoja prava zapisana u Povelji UN.

Podsetio je da je NATO, kada je Rusija prošle godine ponudila ugovor o bezbednosti, ukazivao da ne može da ga prihvati, jer partneri imaju pravo na slobodan izbor, a sada su taj isti princip pogazili.

“Srbija ne treba da ima nikakve slobode izbora. To je cinizam, što nas nikako ne čudi. Zapad je jasno stavio do znanja da će pritiskivati, koristeći dvostruke aršine. To se pokazalo više puta, na primer i tokom bombardovanja Jugoslavije“, objasnio je on.

Istakao je da to pravo sprečavaju oni koji su verovali u pobedu u Hladnom ratu, koji sada žele da grade svoj svet u skladu samo sa svojim stavovima i mišljenjima.

Rekao je da zna da će objašnjenje, koje nije čuo do sada za neodobravanje dozvole preleta, iz Brisela biti da su to same zemlje odlučile, te zemlje će reći da im je bilo nametnuto iz NATO i EU.

Preneo je da je tokom posete Beogradu bilo planirano da se sastane sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, predsednikom skupštine Ivicom Dačićem i predstavnicima SPC.

„Ti kontaki bili bi veoma korisni. Ali ti kontakti neće biti prekinuti. Pozvali smo ministra Selakovića da poseti u najskorije vreme Rusiju. Nadamo se da avion kojim će leteti neće biti izložen sramotnoj kazni Brisela, koji je izgubio sve kompase“, rekao je Lavrov.

„Čini mi se da briselski manipulatori nisu želeli još jedan put da nam pruže mogućnost da u prestonici Srbije potvrdimo još jednom ruski stav u vezi Kosova i BiH, ali i iskažemmo podršku za inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja je u interesu svih zemalja regiona. Očigledno je da Brisel, NATO i EU, žele da pretvore Balkan u svoj projekat „zatvoreni Balkan““, zaključio je Lavrov.

Ponižavajući navodi medija dam sam hteo da presretnem Šolca

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio je da su ponižavajući navodi nekih medija na Zapadnom Balkanu kako je on posetom Beogradu hteo da presretne nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji namerava da poseti balkanske zemlje.

Lavrov je, na pitanje Tanjuga da li može da kaže kako je došlo do toga da mu bude uskraćena mogućnost da doputuje u Srbiju, odnosno prelet preko tri države, šta je navedeno kao razlog za to i da li to znači da će mu biti uskraćeno i bilo koje drugo putovanje preko i u zemlje NATO i EU ili se to odnosilo samo na putovanje u Srbju, rekao da u ovom trenutku ne može da razmišlja o drugim zemljama i EU i NATO i relcijama, pošto sada ne postoje nikakvi planovi za razgovore i posete.

Dodao je da trenutno nikog ne očekuje od predstavnika tih zemalja u Moskvi.

„A, što se tiče razloga, razlozi su se razmatrali u srpskoj štampi pre nekoliko dana, u hrvatskoj i medijima drugih zemalja na ZB. Bila je verzija da je Lavrov sada u Srbiji jedan od najnepoželjnijih gostiju, jer je odlučio da presretne Šolca koji ima nameru da dođe na ZB. I navode da je Šolc bio jako nezadovoljan i čak uvređen pošto se, kako kažu, Srbija odlučila, kako mu se čini, na ovako nepošten korak“, naveo je Lavrov.

Istakao je da ostavlja tim „analitičarima“ i medijima koji to pišu na savest što to rade.

„To je ponižavajuće, ne samo za one ljude o kojima pričaju i pokušavaju da predvide njihovu rekaciju već i za same te medije koji pokušavaju da tako steknu publicitet“, rekao je Lavrov.

Lavrov:Zapad ne želi da čuje ruske argumente

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ponovio je  stav da zapad ne želi da čuje argumente Rusije.

Na pitanje BBC-a da prokomentariše stav da Britanija ne bi isporučivala raketne bacače Ukrajini da Rusija nije napala Ukrajinu, Lavrov je na konferenciji za štampu se ne radi „o tome da ne bi nečeg bilo da nije bilo nečeg drugog“.

„Radi se o tome da smo 20 godina upozoravali da ste potpisali 1990.da niko neće jačati svoju bezbednost na teret drugih. Zašto ne možete da poštujete to što su potpisali vaši predstavnici i sve članice OEBS?”, upitao je Lavrov.

On je kazao da se zapad pet puta približavao granicama Rusije, i upitao od koga prave liniju odbrane nakon što je nestao Varšavski pakt.

Ukazao je da sada Amerikanci prave narednu liniju odbrane u južnom kineskom moru.

„Pravite bezakonje daleko od vaših granica. Razumem da su u Londonu nostalgični za britanskom imperijom, koja je daleko iza vas”, rekao je ironično Lavrov.

On je optužio zapad za uništavanje država kao što su Irak, Sirija I druge.

„Kada bi u susednoj Irskoj, ukinuli engleski jezik, ili u Belgiji francuski, kako bi Evropa gledala na to? Neću ni da razvijam tu zamisao. A Evropa je gledala mirno kako se zabranjivao ruski jezik u Ukrajini”, rekao je on.

Lavrov je ukazao da su Rusi u Ukrajini bili osam godina suočeni sa bobardovanjem od strane režima koji je veličao nacizam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana