Lavrov:Ne mogu da odgovaram na odluke Srbije tanjug

Objavljeno: 28.03.2022. 11:34 Izmenjeno: 29.03.2022. 15:59

Lavrov je u onlajn intervjuu sa četiri srpska medija, među kojima je Tanjug, kazao da su Srbi i Rusi bratski narod koje povezuje i zajednička istorija, kao i pobede u borbi protiv zajedničkih neprijatelja.

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je  da ne može da odgovara na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo vezano za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da Rusija duboko poštuje srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i prijateljima.

„Ne mogu da odgovaram na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo. Mi smo bratski narodi, objedinjuje nas zajednička istorija, zajedničke pobede protiv zajedničkog neprijatelja i vidimo koliko su ta osećanja ukorenjena u duši srpskog naroda i njegovog istorijskog sećanja“, kazao je Lavrov, odgovarajući na pitanje Novosti.

Ističe da Rusija nijada ništa ne nameće silom i dodaje da zapad to čini putem ekonomskih i drugih ucena.

„To nije pristojno, tako se ne treba ponašsati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju da zavrću ruke. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio više puta o toj temi kada je rekao da Srbija ima svoje interese. Duboko poštujemo srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i svojim istorijskim prijateljima“, kazao je Lavrov.

Pregovori o miru bi mogli da budu i u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je  da bi pregovori sa Ukrajinom mogli da budu održani i u Beogradu, kao i da su pored Istanbula, gde je već dogovoren sastanak, spremni da razmotre i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd.

Lavrov je tako odgovorio u intervjuu za srpske medije na pitanje šta misli da li bi Beograd bio savršeno mesto za pregovore za okonačanje ovog rata.

„Beograd sa svojm statusom, kao grad i tačka gledišta u potpunosti odgovara za bilo kakve pregovore i na svim nivoima“, rekao je Lavrov.

Istakao je da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo i za jednu i drugu pregovaračku ekipu.

„Imali smo tri puta direktne razgovore u Belorusiji, a onda smo imali pauzu, jer zbog tehničkih razloga nije moglo da bude direktnih razgovora. Sada je dogovor postignut za sastanak u Istanbulu. To održava geografsku tačku gde su se podudarile mogućnosti obe zemlje“, naveo je Lavrov.

Ponoviću spremni smo da sagledamo i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd, poručio je Lavrov.

Cilj sankcija obuzdavanje Rusije na strateškom planu

Minsitar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je da Rusija primećuje pritisak koji se vrši na balkanske zemlje i Srbiju da se priključe sankcijama Ruskoj Federaciji i ocenjuje da je cilj tih sankcija da se „obuzda Rusija na strateškom planu“.

Lavrov je to rekao u razgovoru sa četiri srpska medija,među kojima je i Tanjug, a odgovarajući na pitanje da li je iznenađenje to što su sankcije uvele i neke zemlje koje su bile u dobrim odnosima sa Rusijom.

„Vidimo da se vrši pritisak u okviru antiruske kampanje koji zapadni političari nazivaju totalni rat protiv Rusije. To nije počelo sada, to nema ništa zajedničko sa ekonomskim vrednostima, to je u cilju nastavka pritiska na Rusiju“, kazao je Lavrov.

Ističe da su sada sankcije proširene na sve sfere – ekonomske, kulturne, humanitarne delatnosti i dodaje da je o tome govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno kada je, naglašava, podvukao da će se Srbija rukovoditi svojim interesima.

Lavrov kaže da i u EU ima zemalja koje imaju isti stav kao Srbija i navodi u tom smislu Mađarsku.

Što se tiče sankcija, kako navodi, zapad će uvek naći povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu.

„Jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi je eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču“, kaže Lavrov i dodaje da se primećuje pokušaj SAD da nametne svoju hegemoniju na Balkanu.

Kako kaže, Brisel pokušava da potčini sve sebi, sve zemlje, da sve norme koncentrišu u sedištu EU i da oduzme zemljama članicama veliki broj koraka koje mogu da preuzimaju samostalno.

„SAD i EU odgovara ta agresivna antiruska linija. Vidimo pokušaj na Balkan i u drugim regionima sveta da SAD nametnu svoju hegemoniju. Nije toliko veliki broj zemalja na evropskom kontinentu koji mogu sebe smatrati suverenim i samostalnim. Oni koji ne žele da zbog svojih nacionalnih interesa se priključe sankcijama, imaju puno pravo da se naziva samostalnom državom bez obzira na dimenzije“, kazao je Lavrov.

Lavrov o NATO agresiji 99: Zapad menja činjenice bez stida

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je  da zapadne zemlje bez stida menjaju činjenice i iskrivljuju realnu sliku kada iznose svoje stavove i zahteve i misle da im je sve dozvoljeno, a da o tome svedoči i NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.

On to rekao u razgovoru za srpske medije, a na pitanje Tanjuga da prokomentariše to što u danima kada se Srbija seća NATO bombardovanja mnogi analiticar kažu da argumentacija koju predsednik Rusije Vladimir Putin koristi za napad u Ukrajini je istovetna onoj koju je Zapadna alijansa koristila tokom agresije na Jugoslaviju.

Lavrov ističe da je NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine prethodilo lično uverenje Vilijama Vokera da je izvršen genocid iako se ispostavilo da su tela pronađena u Račku bila tela albanskih boraca preobučenih u civilnu odeću.

„Naše kolege su čuvene po tome da menjaju cicnjenice bez stida i uvek teže da svoje stavove i zahteve obrazlože iskrivljenjem realne slike“, naveo je Lavrov.

Kazao je da zapadne zemlje kada govore o situaciji u Ukrajini zaboravljaju da je u toj zemlji izveden državni udar u februaru 2014. godine i da su tada bile pocepane sve ranije date garancije, i da su neonacisti došli na vlast i odmah poslali borbene jedinice na Krim.

Stanovnici Krima su se pobunili protiv takvih napada i održali referendum, dodao je Lavrov.

Kaže da je Zapad počeo od tačke koju zove aneksija Krima i istakao da to nije bila aneksija već izraz slobodne volje građana nakon državnog udara izvedenog uz podršku Zapada.

„Zapad jednostavno ukida istoriju, i kaže – evo aneksije Krima i zato uvodimo sankcije. A u stvari, hteli su nas da kazne zbog sopstvenih propusta i nepsososbnosti da ispune obećanja“, naveo je Lavrov i dodao da sve računaju samo od 24. februara kada je predsednik Vladimir Putin najavio specijalnu operaciju.

Napominje Lavrov da se godinama u Ukrajini podsmevalo ruskoj kulturi i jeziku, kao i obraćanju Rusije NATO da se ne dozvoli članstvo Ukrajine u NATO, naoružavanje Ukrajine i otvaranje vojnih baza i bioloških laboratorija i drugo.

I onda svi na Zapadu kažu da je od nule počela operacija Rusije u Ukrajini.

Kako je rekao, sada se više niko ne seća da je misija OEBS-a na KiM koju je predvodio Vilijam Voker koji je otkrio tela Albanaca koja su bila preobučena u civilnu odeću.

„Odmah je to proglašeno genocidom, a nama kažu da ne možemo da proglasimo genocidom ono što se dešavalo u Donbasu. Voker je tada otkrivši tela odevena u civilnu odeću proglasio genocid u svoje lično ime, jer mu funkcija nije davala pravo na to i upravo na osnovu te izjave zapadne zemlje su objavile da će bombardovati Beograd“, naveo je Lavrov.

Podsetio je da je tada Bajden kao senator odmah tražio da se bombarduju mostovi, iako je kasnije otkriveno da su to bili pripadnici albanskih oružanih formacija UČK, preobuceni u civilnu odeću.

Ali,to više nikom nije bilo važno, dodao je Lavrov uz kostataciju da Zapad misli da sve može, što pokazuje dvoličnost zapadnih zemalja.

Napomenuo je da Rusija nije sve ove godine odustala od poziva na jedinstvena pravila bezbednosti koja bi bila zajednička za sve zemlje.

„Predložili smo pre 13 godina da se sklopi sporazum o evropskoj bezbednosti koji bi kodifikovao da niko ne treba da jača svoju bezbednost na račun drugih. Rekli su nam da neće o tome da razgovaraju i da su garancije bezbednosti moguće samo u okviru NATO. Takav autokratski pristup su pokazale naše zapadne kolege“, istakao je Lavrov.

On je kazao da je NATO bombardovao u Beogradu i civilne objekte tvrdeći kako su se u njima nalazile borbene jedinice, zatim most i voz sa civilima, zgradu RTS-a pod izgovorom kako to nije bio mediji već srpska propaganda.

„Zapad sve sme… , oni tako misle, da im je sve dozvoljeno, kao i da mogu da izvrnu cicnjenice, čak iako je to dijametralno suprotno“, naveo je Lavrov.

Dodao je da zapadni ideolozi čak kažu kako je uspostavljanje demokratije širom sveta vredelo uprkos civilnim žrtvama.

Putin nikada nije odbijao sastanak sa Zelenskim

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je  da ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije odbijao susret sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ali da bi taj susret trebalo da bude dobro pripremljen.

Lavrov je u razgovoru sa četiri srpska medija, a na pitanje Tanjuga da li je moguć susret Putina i Zelenskog, kazao da bi bilo kontraproduktivno samo se sastati i razgovarati.

„Sastati se i samo razmeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno“, kazao je Lavrov i dodao da su prihvatili pregovore čim je ukrajinska strana to zatražila nakon što je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju.

Podsetio je da se pregovori s ukrajinskom stranom nastavljaju sutra u Istanbulu.

„Mi smo zainteresovani da bude postignut rezultat, pre svega da se prekine ubijanje stanovnika Donbasa koje traje dugih osam godina, a o čemu je zapadna javnost ćutala i nijednom nije kritikovala dok je bombardovana civilna struktura i ginulo na hiljade civila“, kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija je ukazivala na to, ali zapad je ćutao i samo su pozivali da se poštuje Minski dogovor.

Ali, primećuje, kada je Kijev rekao da neće da sprovodi Minski sporazum, zapad je kazao neka Rusija poštuje i ispunjava.

„To je podsmejavanje zdravom razumu i ljudskim pravima. Mi sada vodimo pregovore i moramo da uradimo tako da nikada više civili ne stradaju u Donbasu od ukrajinskog režima. Moramo da uradimo tako da Ukrajina postane odvojena u vojnom smislu od zapada i NATO jer je ovakva pretnja za rusku federaciju“, ističe.

Lavrov ističe da su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine obavezni elementi dogovora kojem teže.

„Ako pogledamo kako se prema ruskim zarobljenicima ponašaju ljudi iz nacističkog bataljona “Azov“, sve će vam biti jasno. Sastanak je potreban da bi došli do rešenja svih problema. Sada je najvažnije da prestanu da se podstiču Ukrajinci da naprave privid sporazuma, što su radili sa Minskim sporazumima kada su imitirali proces. Ovog puta tako neće moći. Potreban je rezultat“, ukazao je Lavrov.

Na pitanje da li bi Beograd bio dobro mesto za pregovore, Lavrov je naveo da je prestonica Srbije sjajan grad i da sa stanovišta pozicije i njegovog statusa odgovara za bilo kakve pregovore.

„Radi se ipak o tome da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obe strane. Imali smo pregovore u Belorusiji, zatim je bilo nekoliko video konferencija. Sada će biti pregovori Istanbulu. Mada smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd“, naveo je šef diplomatije Ruske Federacije.

Priština koristi situaciju,hoće da ostvari kvazinezavisnost

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov kazao je da Priština dajući podršku Ukrajini želi samo da iskoristi situaciju da bi ostvarila priznanje svoje, kako je istakao, kvazinezavisnosti.

Lavrov je u razgovoru sa srpskim medijima naglasio da je stav Rusije poznat i nepromenjen.

„Naš stav je poznat. Mi smo upozoravali na nedopustivost podsticanja ponašanja Prištine i zalagali smo se da se pitanje rešava na osnovu Rezolucije 1244. Sporazum o formiranju zajednice srpskih opština napravljen je još 2013. godine, a kad podsećamo naše zapadne kolege da to nije sprovedeno – oni ćute“, kazao Lavrov.

Ocenio je da je EU pokazala svoju potpunu neodrživost kao garant sporazuma i naglasio da je uveren da EU neće vršiti pritisak na Prištinu da ispuni dogovor čiji je garant bila.

„Neće vršiti pritisak ni SAD. One se osećaju sjajno, napravile su bazu Bondstil i spremne su da Prištini sve oproste“, naveo je šef ruske diplomatije.

Lavrov je podsetio da je Evropska unija 2014. godine nastupila kao garant sporazuma između tadašnjeg predsednika Ukrajine i opozicije, a sledećeg jutra je opozcija prekršila taj sporazum, a komenatsrišući mogućnost uspeha diplomatskih pregovora sa Ukrajinom.

Naveo da je rezultat diplomatije bio i drugi sporazum potpisan 2015. u Minsku, kojima je zaustavljen rat na istoku Ukrajine i kojima se otvara put za njenu federaciju kroz specijalni status za Donbas,a koji takođe nije ispunjen.

„Otprilike isti status koji je predviđen za Zajednicu srpskih opština na Kosovu, a i u jednom i u drugom sporazumu je EU neposredno učestvovala u postizanju ovog diplomatskog rezulatata i u oba slučaja je pokazala nesposobnost da ispuni ono što je dogovoreno“, rekao je Lavrov.

On je rekao da Rusija želi da da šansu diplomatiji i da zato vodi pregovore sa Ukrajinom u Istanbulu, ali da nije siguran i da će dogovoreno biti ispunjeno s obzirom na slučajeve koje je naveo. „Pokazao sam primere,a tih primera je puno, kada su se postignuća diplomatije rušila od strane naših zapadnih kolega,ne možemo im verovati „, naglasio je Lavrov.

Rusija uvodi restriktivne vizne mere za „neprijateljske“ zemlje

Rusija priprema dekret o uzvratnim viznim merama koje će ograničiti ulazak u zemlju građanima „neprijateljskih zemalja“, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Trenutno je u pripremi nacrt predsedničkog dekreta o uzvratnim merama viznog karaktera u vezi sa neprijateljskim akcijama jednog broja stranih država“, rekao je Lavrov na sastanku komisije Generalnog saveta vladajuće partije Jedinstvena Rusija za međunarodnu saradnju i podršku sunarodnicima u inostranstvu, prenosi RIA Novosti.

Lavrov je rekao da će taj akt uvesti niz ograničenja za ulazak na teritoriju Rusije. Dodao je da će istovremeno, u cilju sprečavanja ugrožavanja života i zdravlja državljana trećih zemalja i osoba bez državljanstva koji se nalaze na teritoriji Ukrajine, za njih biti olakšan ulazak i boravak na teritoriji Rusije radi bezbednog povratka u zemlje čiji su državljani.

Lavrov je ocenio da su SAD i njihovi saveznici „očito” objavili totalni hibridni rat Rusiji.

„Zapad ne krije svrhu ove konfrontacije – da uništi rusku ekonomiju, potkopa unutrašnju političku stabilnost i, na kraju krajeva, da značajno oslabi Rusiju i gurne nas na marginu međunarodnog života“, rekao je Lavrov.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana