Lavrov:Počeli pregovori Rusije i Ukrajine, naši uslovi minimalni Tanjug

Objavljeno: 03.03.2022. 11:25 Izmenjeno: 04.03.2022. 15:33

Lavrov je naglasio da je specijalna vojna operacija u Ukrajini iznuđeno rešenje, „jer nas na Zapadu nisu slušali.“

Putin Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će pregovori Rusije i Ukrajine biti održani danas i izrazio je uverenje da će rešenje krize u Ukrajini biti pronađeno, kao i da su uslovi koje postavlja Rusija minimalni.

„Naravno, rešenje će biti pronađeno, ne sumnjam u to. Uslovi koji su za nas minimalni su dobro poznati, oni se razmatraju i na pregovorima s ukrajinskom stranom, kao što je to bilo u Gomelju i kako treba da se dogodi i danas“, poručio je Lavrov u obraćanju javnosti, prenosi Sputnjik.

Kako je precizirao, Rusija je spremna za dijalog sa zapadnim zemljama isključivo ako se u obzir uzmu uzajamni interes.

Takođe je naveo i da Rusija ne gradi svoju politiku na principu „eskalacija radi deeskalacije“.

Šef ruske diplomatije je rekao da je uveren da će „histerija“ Zapada povodom Ukrajine proći i da će se zapadne zemlje „presabrati“.

„Uveren sam da će ta histerija proći, presabraće se naši zapadni partneri, ne mogu drugačije da se izrazim“, istakao je Lavrov.

Ocenio je da situacija u Ukrajini ne može da se posmatra nezavisno od odnosa Rusije i Zapada u proteklih 30 godina.

Dodao je da će dijalog Rusije sa NATO i Zapadom nekad ipak početi, a da je Moskva spremna za to.

„SAD u Ujedinjenim nacijama bave se ucenama i uvrtanjem ruku, kako bi se glasalo za rezolucije protiv Rusije, međutim, Rusija ne oseća da je politički usamljena“, ocenio je on.

Govoreći o tome kako će se dalje živeti u Ukrajini i ko će njome rukovoditi treba da odlučuje ukrajinski narod, odnosno svi narodi koji žive u toj zemlji, rekao je Lavrov.

„Po pitanju Ukrajine mi postupamo ispravno, sigurni smo u to“, dodao je.

Lavrov je takođe rekao da duboko žali zbog pogibije civila u Ukrajini.

Lavrov uporedio SAD sa Adolfom Hitlerom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju javnosti uporedio je Sjedinjene Američke Države sa Adolfom Hitlerom.

„Napoleon i Hitler imali su isti cilj, a to je da stave celu Evropu pod svoju kontrolu. Sada to žele da urade Amerikanci“, smatra Lavrov, prenosi Bi-Bi-Si.

Takođe je ponovio tvrdnje ruskih zvaničnika da je ukrajinska vlada, kako je naveo, neonacistički režim, kao i da se ponašaju kao bande koje pljačkaju gradove, uključujući Marijupolj.

Šef ruske diplomatije je rekao da Ukrajinci „sada pokušavaju da iskoriste civile kao živi štit.“

Osvrnuo se i na ukidanje gasovoda „Severni tok 2“, sugerišući da iza te odluke stoje SAD.

„Amerika diktira Nemcima šta je dobro za evropsku energetsku sigurnost. Kažu da im ne trebaju gasovod Severni Tok 2 i tvrde da će Amerika osigurati energetsku sigurnost, koja je nekoliko puta skuplja“, poručio je Lavrov.

On je takođe rekao da NATO pokušava da ojača bezbednost Zapada po cenu Rusije.

Ukrajinska delegacija na putu, pregovori za nekoliko sati

Ukrajinska delegacija je na putu ka mestu gde bi trebalo da budu održani pregovori sa Rusijom, koji će početi za nekoliko sati, saopštilo je  savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak.

Kako je naveo, ukrajinska delegacija putuje helikopterom, prenosi Rojters.

Šef ruske delegacije Vladimir Medinski ranije je saopštio da će pregovori, kao što je i planirano, biti održani u Brestskoj oblasti u Belorusije.

On je rekao da bi druga runda pregovora mogla da počne u 15.00 časova po moskovskom vremenu, što je 13.00 po centralnoevropskom, prenosi Sputnjik.

Član ukrajinske delegacije i šef parlamentarne grupe vladajuće stranke „Sluga naroda“ David Arahamija sinoć je rekao da će se razgovori sa Rusijom održati, ali ne u Bjalovješkoj sumi, u Belorusiji, već na drugom mestu.

Ruska delegacija stigla je juče u Belorusiju, na mesto gde bi danas trebalo da budu održani pregovori sa Ukrajinom.

Peskov: Mesto pregovora manje važno, Ukrajinaca još nema

U pregovorima Rusije i Ukrajine mesto održavanja je sporedno pitanje, glavna stvar je sastanak i činjenica da je održan prvi razgovor, a sadržaj pregovora ne bi trebalo da bude predmet javne rasprave, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, u Kremlju se nadaju da će ukrajinski pregovarači danas ipak stići do mesta za pregovore sa predstavnicima Rusije.

„Kao što znate, naša delegacija je sinoć već bila na ugovorenom mestu. Očekivala je ukrajinske pregovarače sinoć, čekala ih je tokom noći, jutros, čeka i sad. Kao što znate, pregovori nisu počeli. Ukrajinski pregovarači očigledno ne žure. Nadajmo se da će danas ipak doći“, rekao je Peskov.

On je istakao da ima osnova za sumnju da ukrajinska strana namerno odugovlači pregovarački proces i kazao da Kremlj ima svoje predloge, ali da ih neće iznositi javno.

„Mesto održavanja je u ovom slučaju sekundarno, glavna stvar je sam sastanak. Znate da je održana prva runda, zahvalni smo beloruskoj strani što je stvorila odlične uslove za pregovore“, rekao je Peskov novinarima, komentarišući ideju o posredovanju drugih zemalja u pregovorima sa Ukrajinom i obezbeđivanju platforme za njih.

Peskov je dodao da ne sumnja da će iste uslove i ovoga puta stvoriti beloruska strana, preneo je Sputnjik.

„Ali mesto je sekundarno. Postoji mogućnost direktne komunikacije, a glavna stvar je komunikacija i, naravno, sadržaj pregovora. Ali, kao što smo već rekli, to ne bi trebalo da bude predmet javne rasprave“, istakao je portparol ruskog predsednika.

Peskov je naglasio da Kremlj duboko žali zbog pogibije ruskih vojnika u Ukrajini i da se divi njihovom herojstvu.

„Na isti način na koji svi reagujemo. Ovo je velika tuga“, rekao je Peskov novinarima, odgovarajuci na pitanje kako predsednik Rusije reaguje na izveštaje o poginulim ruskim vojnicima u Ukrajini.

On je najavio da će Putin na početku savetovanja sa članovima Saveta bezbednosti Rusije dati izjavu povodom herojski palih ruskih vojnika u Ukrajini.

„Ovo je velika tragedija za sve nas. Istovremeno, svi se divimo herojstvu naših vojnika. Naravno, njihov podvig će ući u istoriju. Podvig u borbi protiv nacista, reklo bi se, u obavljanju ovog važnog, odgovornog zadatka“, istakao je Peskov.

On je dodao da ne može da odgovori na pitanje kada će u Rusiji biti proglašena opštenarodna žalost za poginulima.

Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, u toku specijalne vojne operacije u Ukrajini poginulo je 2.870 pripadnika vojske i nacionalističkih odreda Ukrajine, kao i 498 ruskih vojnika.

Peskov je kazao i da su sve tvrdnje o tome da Rusija, navodno, namerava da uvede ratno stanje u južnim regionima zemlje – laž.

Takođe je naveo i da su netačne tvrdnje da Rusija namerava da zabrani izlaz iz zemlje muškarcima koji mogu da budu mobilisani.

„To su sve novinska nagađanja. Treba biti pažljiv po pitanju svih informacija koje se pojavljuju na društvenim mrežama“, naglasio je Perskov.

Lavrov:Uveren sam da se protiv Rusije pripremaju ratni planovi

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je  u obraćanju javnosti da je uveren da se protiv Rusije pripremaju ratni planovi.

Prema njegovim rečima, razgovor o mogućnosti nuklearnog rata se vodi, ali o tome ne govori Rusija, nego NATO i Ukrajina, prenosi Sputnjik.

„Ako protiv Rusije počnu da pokreću nuklearni rat, o tome bi trebalo da razmišljaju oni koji te planove kuju. Mislim da se takvi planovi prave“, smatra ruski ministar spoljnih poslova.

Takođe je rekao i da Rusija neće dozvoliti da je bilo kakve provokacije izvedu iz ravnoteže.

„Jasno je da treći svetski rat može biti samo nuklearni. Međutim, želim da skrenem vašu pažnju na to da nećemo dozvoliti da nas bilo kakve provokacije izbace iz ravnoteže“, poručio je Lavrov.

Dodao je i da tema nuklearnog, ili trećeg svetskog rata potrebna Zapadu da bi održavao rusofobiju.

Upozorio je na to da se na Zapadu na svaki mogući način trude da zatvore sve izvore informacija iz Rusije o situaciji u Ukrajini, a pre svega o tome kako se ponašaju ukrajinski nacionalistički bataljoni.

Kazao je da se ukrajinski nacionalistički bataljoni u Donbasu ponašaju kao razbojnici i pljačkaši, te da na strani kijevskog režima „ratuju prave ubice“.

Lavrov je naveo i da je Moskva spremna da razgovara o garancijama bezbednosti u Ukrajini, u celoj Evropi, i naravno, u samoj Rusiji.

„Moskva ne može da dozvoli da sa teritorije Ukrajine stiže pretnja od direktnog napada na Rusiju“, istakao je on.

Naglasio je i da će specijalna operacija Rusije u Ukrajini biti dovedena do kraja: „Rusija je spremna da pregovara s Ukrajinom, ali će nastaviti operaciju kako bi uništila infrastrukturu i naoružanje koji joj prete“.

Govoreći o ekonomskim problemima koje joj zadaje Zapad, Lavrov je rekao da će Rusija rešiti sve ekonomske probleme.

Kako je rekao, zapadne kompanije, koje su odbile da sarađuju s Rusijom, učinile su to pod ogromnim pritiskom.

Počela nova runda pregovora Rusije i Ukrajine u Belorusiji

Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine počeli su u Belorusiji, saopštilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi Sputnjik.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da će ukrajinska delegacija na pregovorima sa Rusijom insistirati na prekidu vatre i stvaranju humanitarnih koridora.

On je istakao da Ukrajina neće prihvatiti ustupke po pitanju teritorijalne celovitosti.

Za sada je rano prognozirati ishod razgovora, dodao je on.

Rojters je ranije, pozivajući se na TAS S, javio da je ukrajinska delegacija stigla na pregovore sa ruskom delegacijom u Belorusiji.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak ranije je rekao da se ukrajinska delegacija uputila helikopterom ka mestu gde bi trebalo da budu održani pregovori sa Rusijom.

Šef ruske delegacije Vladimir Medinski prethodno je saopštio da će pregovori, kao što je i planirano, biti održani u Brestskoj oblasti u Belorusije.

On je rekao da bi druga runda pregovora mogla da počne u 15.00 časova po moskovskom vremenu, što je 13.00 po centralnoevropskom, preneo je Sputnjik.

Ruska delegacija stigla je juče u Belorusiju, na mesto gde bi danas trebalo da budu održani pregovori sa Ukrajinom.

Makron rekao Putinu da pravi veliku grešku u Ukrajini

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da pravi veliku grešku u Ukrajini, da se zavarava u vezi sa vladom u Kijevu i da će rat koštati Rusiju veoma skupo, rekao je neimenovani francuski zvaničnik.

U telefonskom razgovoru koji je vođen na inicijativu Putina, ruski lider je ponovio odlučnost da postigne neutralizaciju i razoružanje Ukrajine, bilo diplomatskim putem ili oružjem, rekao je zvaničnik, preneo je Rojters.

„Nije bilo ničega u onome što je predsednik Putin rekao što bi moglo da nas uveri“, rekao je savetnik francuskog predsednika, dodajući da je Putin ponovio svoj „narativ“ da traži „denacizaciju Ukrajine“.

„Lažete sami sebe“, rekao je Makron Putinu, kazao je zvaničnik. „To će skupo koštati vašu zemlju, vaša zemlja će završiti izolovana, oslabljena i pod sankcijama veoma dugo“, poručio je Makron Putinu.

I francuski premijer Žan Kasteks je rekao da je razgovor francuskog i ruskog predsednika bio, između ostalog, posvećen humanitarnim pitanjima u vezi sa situacijom u Ukrajini, preneo je TAS S.

„Predsednik Republike i njegov ruski kolega razgovarali su jutros sat i po“, rekao je Kasteks na televiziji TF-1.

„Makron i Putin su se, između ostalog, dotakli i humanitarnih pitanja“, istakao je on.

Makron je rekao da situacija u Ukrajini izaziva veliku zabrinutost.

„Francuska se zalaže za logiku deeskalacije“, rekao je on.

„Pokazujemo veliku čvrstinu u pogledu sankcija, ali u isto vreme tražimo mirno rešenje kroz dijalog“, naglasio je Makron.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana