Lavrov: Želimo da Ukrajinu oslobodimo „ugnjetavanja nacizma“ Tanjug

Objavljeno: 25.02.2022. 11:34 Izmenjeno: 26.02.2022. 12:04

Lavrov je rekao da Zapad negira činjenicu, kako je rekao, „očiglednog genocida“ u Ukrajini.

Rusija je odlučila da sprovede specijalnu vojnu operaciju kako bi Ukrajinci, „oslobođeni od ugnjetavanja nacizma, mogli slobodno da odlučuju o svojoj budućnosti“, izjavio je  ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je, na sastanku sa ministrom spoljnih poslova samoproglašene LNR i prvim zamenikom ministra spoljnih samoproglašene DNR, rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da sprovede specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Zelenski nije spreman na razgovor o neutralnom statusu

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski laže kada tvrdi da je spreman da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine, prenose ruske agencije.

Šef ruske diplomatije je dodao da ne vidi mogućnost da Moskva prizna aktuelnu ukrajinsku vladu kao demokratsku.

Lavrov je, takođe, kazao da „niko ne planira da okupira Ukrajinu“.

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak prethodno je izjavio da je Ukrajina spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbednost.

MO Rusije:Nije bilo nikakvih raketnih napada na Kijev

Oružane snage Rusije nisu izvele nikakve raketne napade na Kijev, rekao je  agenciji TAS S izvor u Ministarstvu odbrane Rusije.

Tako je komentarisao izjavu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je govorio o „bombardovanju stambenih četvrti grada heroja Kijeva, kao 1941. godine“.

„Ruske oružane snage nisu izvele nikakve raketne udare na Kijev, čijeg se junaštva tokom Drugog svetskog rata, Zelenski konačno setio“, saopštio je izvor.

Prema ovom izvoru, buktinja nad gradom danas, nakon čega je usledio pad na stambenu zgradu, ima sasvim drugačije objašnjenje, navodi TAS S.

„Protekle noći lovac Su-27 ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva je izvršavao zadatke vazdušnog patroliranja iznad Kijeva. Jedan od ukrajinskih protivavionskih raketnih sistema, koji je raspoređen u blizini Kijeva, greškom ga je identifikovao kao metu i napao“, tvrdi izvor iz Ministarstva odbrane Rusije.

Rusija će pojačati trgovinske i ekonomske veze sa Azijom

Rusko Ministarstvo ekonomije saopštilo je  da radi na merama za minimiziranje efekata zapadnih sankcija uvedenih zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, i da će pojačati trgovinske i ekonomske veze sa azijskim zemljama.

„Svesni smo da će se pritisak sankcija sa kojima se suočavamo od 2014. sada intenzivirati“, saopštilo je ministarstvo, prenosi Rojters.

Retorika nekih naših stranih parrtnera je bila takva da smo već duže vreme spremni na potencijalne nove sankcije, dodali su iz ruskog Ministarstva ekonomije.

Lavrov:Rusija spremna za pregovore čim vojska Ukrajina položi oružje

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je  da je Rusija u svakom trenutku spremna za pregovore o Ukrajini, čim ukrajinski vojnici polože oružje.

„Ruska Federacija je zainteresovana da Ukrajina prestane da bude zemlja pod spoljnom kontrolom i da se ne koristi kao sredstvo za obuzdavanje Moskve“, rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

On je dodao da je to spoljna kontrola usmerena na to da podstakne neonacizam, genocid nad Rusima i da koristi Ukrajinu kao oruđe za obuzdavanje Rusije.

Zelenski pozvao Putina na pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina na pregovore, preneli su ruski mediji.

Nešto ranije, Ukrajina je saopštila da je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbednost.

„Ukrajina je uvek ostavljala i ostavlja prostor za pregovore, pa i sada, kada je Rusija krenula u masovnu invaziju“, rekao je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

Nariškin:Rusija bila prinuđena da zastiti sebe i saveznike

Tokom neuspešnih pregovora sa zapadnim liderima, ruska strana je primetila njihov prezir prema principu nedeljive bezbednosti i bila je prinuđena da samostalno zaštiti sebe i svoje saveznike, saopštio je direktor ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin za TV kanal Rusija-24, prenosi TAS S.

„Tokom poslednje serije neproduktivnih razgovora sa liderima Zapada, rusko rukovodstvo se uverilo da je princip jednakih garancija bezbednosti za sve članice OEBS, koji se i navodi u dokumentima OEBS, prazna fraza za SAD i druge članice NATO“, rekao je Nariškin.

On je naglasio da je Rusija u tim okolnostima bila prinuđena da zaštiti sebe i svoje saveznike, navodi TAS S.

PUTIN U RAZGOVORU SA SI ÐINPINGOM REKAO DA JE RUSIJA SPREMNA DA ODRŽI PREGOVORE SA UKRAJINOM NA VISOKOM NIVOU

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 3°C

-

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana