Lavrov: Rusija je garant bezbednosti DNR i LNR Tanjug

Objavljeno: 22.02.2022. 11:42 Izmenjeno: 23.02.2022. 10:50

Ruski ministar spoljnih poslova odbacio je i pretnju sankcijama, rekavši da će ih Zapad uvesti bez obzira na razvoj događaja, a za odgovor na rusko priznanje dva ukrajinska regiona rekao da je predvidljiv, prenosi Rojters.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je  da je njegova zemlja „garant bezbednosti Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR)“, i da je Moskva potpisala „sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći“ sa rukovdštvima tih republika.

„Mi garantujemo da ćemo osigurati njihovu bezbednost. Mislim da to svi razumeju“, rekao je Lavrov, prenosi Ria Novosti.

On je dodao i da je Rusija zabrinuta zbog kontunuirane ratoborne retorike Kijeva i upumpavanja oružja u Ukrajinu.

Lavrov je rekao da se nada da će se Sekretarijat UN, u izjavama povodom odluke Rusije da prizna nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike, oslanjati na osnovne principe organizacije.

„Jako bih voleo da vidim rukovodstvo Sekretarijata UN, da se dajući neke izjave, pridržava osnovnih principa na kojima počiva organizacija i u skladu sa odlukama koje donose države članice“, rekao je Lavrov za TV kanal Rusija-24, preneo je TAS S.

„Naše evropske, američke, britanske kolege neće stati i neće se smiriti dok ne iscrpe sve svoje mogućnosti za takozvano „kažnjavanje Rusije“. Već nam prete svim vrstama sankcija ili kako sada kažu, „majka svih sankcija“, rekao je Lavrov.

On je dodao da je Moskva već naviknuta na slične pretnje.

„Znamo da će sankcije ionako biti uvedene, u svakom slučaju. Sa ili bez razloga”, zaključio je Lavrov.

On je pozvao i ostale zemlje da priznaju samoproglašene Donjecku i Lugansku narodnu republiku (DNR i LNR), nakon što je to u ponedeljak učinio ruski predsednik Vladimir Putin, navodi Rojters.

Rusija pozvala druge zemlje da priznaju DNR i LNR

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je  druge države da slede njen primer i priznaju nezavisnost samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

„Odluka je doneta uzimajući u obzir slobodnu volju stanovnika Donbasa, na osnovu odredbi Povelje UN, Deklaracije o principima međunarodnog prava o prijateljskim odnosima među državama iz 1970. godine, Završnog akta OEBS-a i drugih fundamentalnih međunarodnih dokumenata“, navedeno je u saopštenju koje prenosi agencija Interfax.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je priznavanje samoproglašenih republika u Donbasu iznuđena i jedina moguća odluka u ovim uslovima i da ona ima za cilj da stanovnicima Donbasa garantuje pravo na miran život i zaštitu njihovih legitimnih prava i interesa.

U saopštenju se navodi da Kijev zapravo nije bio spreman da sprovede sporazume iz Minska i da je otvoreno izjavljivao o beznačajnost tih sporazuma i nespremnosti da ih sprovede.

Ruski MIP ocenjuje da je stanovništvo u Donbasu bilo suočeno sa pretnjom direktnog fizičkog uništenja od strane vlasti u Kijevu.

Ruska Duma ratifikovala sporazume sa DNR i LNR

Državna duma Rusije je ratifikovala sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa samoproglašenima Donjeckom i Luganskom narodnom republikom.

Donji dom ruskog parlamenta jednoglasno je usvojio tu odluku, javlja Interfaks.

Duma je, takođe, glasala za predloženi amandman, prema kojem sporazumi treba da stupe na snagu od trenutka objavljivanja.

„Mi smo ispravili Ministarstvo spoljnih poslova, želeći samo jedno – da zakon stupi na snagu što je pre moguće“, rekao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

Poslanici Dume aplauzom su pozdravili ratifikaciju sporazuma.

Rusija priznaje DNR i LNR u granicama koje su proglasile

Moskva priznaje Narodne republike Donjeck i Lugansk unutar granica koje su one proglasile, rekao je  novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je odgovarajući na pitanje novinara izjavio i da ne zna za navodno raspoređivanje ruskih mirovnih snaga u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici tokom noći, i nije mogao da potvrdi takve izveštaje, prenosi TAS S.

„Ne, ne mogu da potvrdim ovu informaciju, ne znam ništa o tome“, rekao je portparol Kremlja odgovarajući na pitanje.

Peskov je saopštio i da do sada nije bilo predloga od SAD da se organizuje novi razgovor predsednika Vladimira Putina i DŽozefa Bajdena, navodi TAS S.

Rudenko:Rusija spremna da nastavi dijalog sa zemljama EU

Rusija je spremna da nastavi dijalog o situaciji u Ukrajini sa evropskim zemljama, izjavio je  zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

„Spremni smo za dijalog sa svima, uključujući evropske partnere“, poručio je Rudenko, prenosi agencija TAS S.

Rekao je da Rusija podržava mirno rešavanje bilo kakvih sukoba, uključujući i onaj na jugoistoku Ukrajine.

„Ministarstvo spoljnih poslova uvek podržava mirno rešavanje bilo kakvih sukoba, uključujući i sukob na jugoistoku Ukrajine, a čini nam se da će današnja odluka promovisati upravo taj miran scenario. Nadamo se da je tako“, rekao je Rudenko, prenosi agencija TAS S.

Odgovarajući na pitanje da li je Moskva spremna da održi dijalog nakon poziva koji je ranije uputio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenki, Rudenko je poručio:

„Uvek smo spremni za dijalog sa svim stranama“.

Državna duma Rusije danas je ratifikovala sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa samoproglašenima Donjeckom i Luganskom narodnom republikom.

 I Savet Federacije ratifikovao sporazume s DNR i LN

Savet Federacije, gornji dom Federalne skupštine Ruske Federacije, ratifikovao je  sporazume o prijateljstvu i saradnji sa samoproglašenim Donjeckom i Luganskom narodnom republikom.

Savet federacije jednoglasno je usvojio odluku o ratifikaciji sporazuma, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je danas Državna duma Rusije ratifikovala sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa samoproglašenima Donjeckom i Luganskom narodnom republikom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je sinoć ukaze o priznanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana