Lajčak:Usvojena mapa puta za primenu energetskih sporazuma tanjug

Objavljeno: 21.06.2022. 11:09 Izmenjeno: 22.06.2022. 13:18

Lajčak je na Tviteru ocenio da je to „veliki korak napred“.

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu usvojile su mapu puta za primenu sporazuma o energetici usvojenog 2013 godine, saopštio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

Lajčak je na Tviteru ocenio da je to „veliki korak napred“.

„Sa velikim zadovoljstvom mogu da objavim da su Kosovo i Srbija upravo usvojili Mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU“, naveo je Lajčak.

Licenca za rad Elektroseveru,naplata struje u četiri opštine

Energetska regulatorna kancelarija (ERO) izdaće licencu preduzeću Elektrosever, ćerki firmi Elektroprivrede Srbije, za snabdevanje strujom, predviđa Mapa puta za primenu energetskih sporazuma u cilju prevazilaženja krize i problema u energetskom sektoru koju su  u Briselu usvojile delegacije Beograda i Prištine, a koju je objavio na tviteru specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Reč je o mapi puta za primenu sporazuma o energetici usvojenog 2013. godine.

Usvojenim dokumentom, predviđa se da ERO obezbedi usaglašenost s uslovima koji su postavljeni licencom za snabdevanje, a u saglasnosti sa pravnim i regulatornim okvirom tzv. Kosova.

Kako je navedeno, da bi se prevazišla kriza i problemi u energetskom sektoru, uzimajući u obzir sporazum o energetici od 8. septembra 2013 i zaključke posredništva EU o primeni tog sporazuma od 25. avgusta 2015, strane su se dogovorile o sledećoj mapi puta:

Energetska regulatorna kancelarija (ERO) će izdati licencu za snabdevanje za Elektrosever.

Takođe obezbediće usaglašenost s uslovima koji su postavljeni licencom za snabdevanje, u saglasnosti sa pravnim i regulatornim okvirom tzv. Kosova.

U roku od sedam dana od izdavanja licence, Elektrosever će obezbediti Kosovskoj kompanija za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS) i Operator sistema, transmisije i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) najskorije moguće podatke o postrošačima, preko EU.

U roku od 10 dana od izdavanja licence za nabavku, Elektrosever će potpisati neophodne tehničke sporazume sa KOSTT i KEDS, kako bi radio na kosovskom energetskom tržištu.

To su Okvirni sporazumi o prihvatanju pravila tržišta električne energije sa KOSTT, Sporazum o bilansnoj obavezi sa KOSTT i komercijalni sporazum sa KEDS za obezbeđivanje usluga distribucije – obračun, naplata, održavanje i fizičko povezivanje s novima potrošačima u četiri opštine na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom.

U roku od 15 dana od potpisivanja neophodnih sporazuma sa KOSTT, Elektrosever će dobiti energetski identifikacioni kod (EIC) kako bi sprovodio aktivnosti predviđene licencom.

Takođe, u skladu sa članom 14 energetskog sporazuma iz 2015, u roku od 30 dana od dobijanja licence za nabavku, KEDS i KOSTT (ako je neophodno uz posredovanje EU), imaće pristup podstanici Valač, kao i ostaloj infrastrukturi za prenos i distribuciju.

U roku od 45 dana od izdavanja licence za nabavku, KOSTT i KEDS, uz konsultacije s Elektroseverom, podneće ERO-u investicioni plan i neophodne troškove održavanja i gubitke mreže na osnovu temeljnog uvida u postojeću infrastrukturu.

Kako je navedeno, u roku od 21 dana nakon predaje investicionog plana i troškova, ERO će odobriti u principu te troškove i gubitke.

U slučaju nepridržavanja odredaba ovih usaglašenih zaključaka, nakon 100 dana od izdavanja licence za nabavku, ERO može da odluči da suspenduje i/ili povuče licencu dodeljenu Elektroseveru, uz prethodne konsultacije strana, uz posredništvo EU, tokom perioda od maksimalno 15 dana.

EU će obezbediti mišljenje eksperata ako to zatraži bar jedna strana.

Uspešna primena dogovorene mape puta ne prejudicira da strane imaju obavezu da u potpunosti primene energetske sporazume iz 2013 i 2015. godine.

Petković: ”Elektrosever” dobija samostalnost u snabdevanju

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je u Briselu, gde su Beograd i Priština uz posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, dogovorili mapu puta o primeni sporazuma o energetici postignutog 2013. i 2015. godine, da „Elektrosever“ dobija samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu pokrajine.

Petković je istakao i da je dogovorom o mapi puta za sprovođenje sporazuma o energetici otvoren put za formiranje Zajednice srpskih opština, što je bio uslov vlasti u Prištini, a na čemu Srbija sve vreme insistira.

On objašnjava da je dogovoren skup koraka, rokova i odgovornosti obe strane, koji počinju da teku od trenutka davanja licence ”Elektroseveru” za snabdevanje električnom energijom, što podrazumeva i distributivne usluge izadavanja računa, naplata, održavanje mreže i fizičko povezivanje potrošača.

”To znači da imamo samostalnost u snabdevanjnu električnom energijom na severu KiM. Time smo sačuvali mir i stabilnost, osigurali normalno snabdevanje električnom energijom, a u vremenu koje dolazi rešavaćemo i pitanja mnogih restrikcija na severu KiM, slabog napona električne energije i krenućemo u obnovu infrastrukture energetskog sistema na sevevru KiM”, poručio je Petković.

On je u Brisel posebno naglasio da sve pravne obaveze, svakog potrošača na severu KiM počinju da teku od onog trenutka kada potpišu ugovor sa ”Elektroseverom” i podvukao da ”niko pre toga ne može ništa da naplati na severu KiM”.

”Sa snabdevanjem, sa distributivnim uslugama i činjenicom da će iz centralne Srbije ponovo moći da teče električna energija u pravcu severa KiM mi ćemo imati zaokružen sistem sanbdevanja severa KiM električnom energijom”, zaključio je Petković.

On dodaje da se u dogovorenoj mapi puta napominje da će se u poptpunosti poštovati sporazumi o energetici postignuti 2013 i 2015. godine i naglašava da će lično, sa predstavnicima Ministrastva energetike, na terenu pratiti implementaciju dogovorenog.

”Naši ljudi mogu da budu mirni i spokojni jer Priština više nema nikakav argument da će da upada u Valač, nasilno zauzima tu važnu trafo stanicu i pravi nasilje na severu KiM ili isključuje ceo sever (pokrajine) i potrošače Srbe da nemaju struje. Sve to više nije moguće, a ”Elektrosever” će biti zadužen za snabdevanje električnom energijom na toj teritoriji”, kaže Petković.

Petković je novinarima u Briselu pokazao i dva pisma koji predstavljau ”paket dogovora” o energetici koje potpisuje Lajčak, kojim se garantuje trajno prisustvo ”Elektrosevera” u Valaču i saglasnost ”Elektrosevera” o svakoj aktivnosti oko električn mreže na severu KiM odnosno saglasnost Energetske zajednice da ”Elektrosever” ima sposobnost da u potpunosti obavlja sve potrebne uslugu za snabdevanje elktričnom energijom potrošaca sa severa KiM.

EU:Mapa puta o energetici korak ka normalizaciji odnosaBG/PR

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je da su glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, danas u Briselu usaglasili mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma koja predviđa „konkretne obaveze za obe strane“.

„Sporazumom, „Elektrosever“ kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskom zakonu, počeće da snabdeva strujom potrošače u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu. Ovo otvara put ka okončanju netransparentne i neregulisane dosadašnje prakse”, navodi se u pisanom saopštenju EEAS.

Dodaje se da je EU zatražila od Sekretarijata Energetske zajednice da nadgleda tehničku implementaciju komercijalnog aranžmana između „Elektrosevera“ i kosovske kompanije za distribuciju energije -„KEDS”-a.

Iz Brisela poručuju da je usvajanje mape puta ”korak napred u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”, u korist svih građana, a ove strane se pozivaju da ostvare napredak u svim ostalim nerešenim poslovima na implementaciji.

EU je zahvalila Petru Petkoviću i Besnkiu Bisljimiju na posvećenosti i odgovornom pristupu procesu koji je doveo do današnjeg ishoda.

Srpska lista:Dogovor o energetici višestruko značajan

Srpska lista pozdravila je  dogovor Beograda i Prištine o energetici koji, kako navodi, ima višestruki značaj za naš narod i privredu i otvara put za razgovore o Zajednici srpskih opština.

„Treba naglasiti da je ovaj sporazum dokaz da je dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja a ne primena nasilja, i njime se sprečava mogućnost brutalnog upada u Valač, otimanja naših energetskih sistema i ugrožavanje snabdevanja naših građana, institucija i privrednih subjekata u ovom vremenu velikih izazova i kriza“, saopštila je Srpska lista.

Oni navode da je današnji sporazum najdirektnije ojačao prethodne sporazume iz 2013. i 2015. godine, a ujedno i otvorio put za razgovore o Zajednici srpskih opština.

„Srpski narod nikada nije bežao od svojih obaveza, ali smo zahtevali da se to radi u skladu sa dogovorom, odnosno Elektroseveru, kompaniji koja je ćerka firma EPS-a“, stoji u saopštenju.

Istovremeno današnjim dogovorom se onemogućava retroaktivna naplata.

Sa druge strane, kako navodi Srpska lista, nova kompanija Elektrosever će u svojim rukama imati energetski sistem na severu uz garancije Evropske unije.

„Želimo da naglasimo da će svi radnici Elektrokosmeta na severu biti radno angažovani, kao i da se planira zapošljavanje novih radnika u novoj kompaniji, a time i opstanak i ostanak na ovim prostorima“, navodi kancelarija Srpske liste za saradnju s medijima i civilnim sektorom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana