Lajčak: Tri zahteva za Kurtija, bez dogovora oko izbora na severu KiM

Objavljeno: 06.06.2023. 09:02 Izmenjeno: 06.06.2023. 09:08

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su on i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar zatražili od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dođe do smirivanja situacije na severu KiM, održavanja novih izbora i povratka dijalogu. Lajčak je, nakon sastanka koji je trajao oko dva […]

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su on i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar zatražili od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dođe do smirivanja situacije na severu KiM, održavanja novih izbora i povratka dijalogu. Lajčak je, nakon sastanka koji je trajao oko dva sata, rekao da nije postignut dogovor sa Kurtijem o održavanju izbora na severu KiM. On je precizirao da je, zajedno sa Eskobarom, predstavio Kurtiju predlog međunarodne zajednice od tri glavne tačke – deeskalacija situacije na severu KiM, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu. „Da smo postigli dogovor (o izborima), rekao bih to“, naveo je Lajčak, prenosi Reporteri. On je ocenio da je sastanak sa Kurtijem bio „dug, iskren i težak“. Lajčak je rekao da su novi albanski gradonačelnici u opštinama na severu KiM izabrani legalno, ali da nemaju legitimitet. „Legalnost ne znači predstavljanje i legitimitet i to je problem koji imamo na severu. Stoga je u interesu Kosova, u interesu svih, da imamo gradonačelnike koji imaju legalitet, ali i legitimitet“, naveo je Lajčak. Eskobar je rekao da se nada da će njihovi zahtevi biti saslušani, a na pitanje da li je Kurti prihvatio predloge koje su izneli odgovorio je da su „na početku misije“. On je dodao da SAD poštuju autoritet prištinske vlade i njen ustav, ali je istakao da je poštovanje zakona „nešto drugo“ i da pokušava da pronađe „formulu za harmoniju među etničkim grupama“. „Nikada nisam video ovoliko jedinstva u transatlantskoj zajednici. SAD, EU, NATO i skoro svi prijatelji Kosova imali su iste zahteve. Nadamo se da ćemo biti saslušani“, poručio je Eskobar. On je osudio napad na pripadnike Kfora i poručio da počinioci treba da snose odgovornost.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je, nakon što se sinoć zajedno sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom sastao sa premijerom privremenih prištinskih insitucija Aljbinom Kurtijem, da su duboko zabrinuti zbog situacije na severu KiM. „Američki izaslanik Gabrijel Eskobar i ja smo se sastali sa premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem. Duboko smo zabrinuti zbog situacije na severu i pozivamo na hitnu deeskalaciju na terenu, vanredne izbore uz učešće Srba na Kosovu i povratak dijalogu o normalizaciji“, napisao je Lajčak na Tviteru. Lajčak je u ponedeljak uveče, nakon sastanka sa Kurtijem, izjavio da su on i Eskobar zatražili od premijera privremenih prištinskih institucija da dođe do smirivanja situacije na severu KiM, održavanja novih izbora i povratka dijalogu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana