Kvalitetno obrazovanje temelj uspešnog društva Tanjug

Objavljeno: 12.04.2018. 11:24 Izmenjeno: 13.04.2018. 11:11

U Beogradu se održava konferencija o obrazovanju sa koje je premijerka Ana Brnabić poručila da je kvalitetno obrazovanje više nego ikada temelj uspešnog društva i da Vlada Srbije mora da odgovori na izazov kako školovati mlade za zanimanja koja će postojati u budućnosti.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Govoreći na temu „Obrazovanje u Srbiji – poslovi za budućnost“, Brnabić je ukazala da se u svetu dešavaju velike promene koje su izazvane novim tehnologijama.

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, današnji osnovci će se baviti zanimanjima koja danas još uvek ne postoje, dok će današnja zanimanja zameniti mašine i veštačka inteligencija.

Neka od novih zanimanja, kaže Brnabić, biće na primer stručnjak za produženje života, virtuelni advokat, specijalista za teleportaciju, programer za stres, robotski veterinar, uzgajivač vestačkih organa…

„Razvojem novih tehnologija očekuje se da će danasnji mladi raditi u više od 10 zanimanja u različitim oblastima, a školovajne za jedno zanimanje biće prava retkost. Imajući sve to u vidu, mi kao odgovorna vlada moramo da damo odgovor kako školovati mlade za buduća zanimanja koja teško možemo da zamislimo“, navela je premijerka.

Ona je dodala da mlade danas treba učiti univerzalnim veštinama koje će im biti korisne, kao što su veštine rešavanja problema, kritičkog i analitičkog razmišljanja.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije žali da kreira društvo zasnovano na znanju u kome su ljudi, njihove ideje i inovacije pokretač razvoja.

Govoreći šta je sve Vlada Srbije uradila u prethodnom periodu, Brnabićeva je kazala da su stvoreni uslovi da od 1. septembra 2018. godine programiranje postane obavezan predmet u osnovnim školama.

„U osnovnim školama u Srbiji, danas deca uče na osnovu namodernijeg programa i nastavnici su obučeni da tako predaju“, rekla je ona.

Navela je da je ove godine fokus na reformi gimnazija i da se u ovom trenutku 69 gimnazija prijavilo za specijalno odeljenje za informacione tehnologije.

Podsetila je da je vlada uvela dualno obrazovanje u koje je uključeno 128 škola i 4.500 učenika, a plan je da se uključi i finansijsko opismenjavajne mladih.

Kako je rekla, novi planovi i programi podrazumevaju veći broj izbornih predmeta.

Brnabić je kazala da će od 1. septembra 2018. godine oko 3.000 nastavnika predavati u 2.000 digitalnih učionica uz pomoć digitalnih materijala, jer iz digitalnih udžebnika deca bolje uče i pamte.

„Za godinu i po do dve godine, školski sistem će u potpunosti koristiti digitalni materijal po čemu će Srbija biti u vrhu Evrope“, rekla je Brnabić i dodala da je za to potrebna informatička struktura, te da su u toku pregovori sa Evropskom investicionom bankom za nabavku novih kompjutera i obezbeđivanje brzog interneta, a vrednot projekta je oko 70 miliona evra.

Poručila je da će se Vlada Srbije više posvetiti razvoju nauke i najavila formiranje fonda za nauku koji bi trebalo da počne sa radom iduće godine.

„Srbija je krenula putem promena. Nekada su one teške, nekada zastanu, ali sve dok budem privrženi njima, imaćemo šta da ostavimo generacijama“, zaključila je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana