Kuzmanović: Rešenje za KIM mora biti pravedno Studio B

Objavljeno: 03.03.2021. 12:59 Izmenjeno: 03.03.2021. 20:14

Dijalog Beograda i Prištine će verovatno biti nastavljen, ali skoro neće doći do  rešenja kosovskog problema zbog maksimalističkih zahteva Prištine, rekao je gostujući na Studiju B direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

Miroslav Lajčak će večeras u Beogradu, u razgovoru sa predsednikom Vučićem, tražiti nastavak dijaloga, kaže Kuzmanović. On ističe da dijalog nema alternativu, da se uvek se mora razgovarati, jer kada se ne razgovara dolazi do sukoba. Međutim, smatra Kuzmanović, da bi taj dijalog dao rezultate mora se doći do pravednog rešenja.

Kuzmanović smatra da Srbija kao država mora izdržati i da bi kroz pregovore trebalo da ostavimo mogućnost da se KiM jednog dana vrati u ustavno-pravni poredak Srbije. On navodi primer Kine, koja je pre stotinu godina bila rascepkana zemlja, a uskoro će postati najjača država na svetu.

To što je Miroslav Lajčak sedeo s predstavnicima Prištine pored zastave Albanije, a da nije reagovao na zastavu treće zemlje, ne znači da slovački diplomata podržava nezavisno Kosovo, kaže Kuzmanović. To nije lični stav Lajčaka, već EU,  jer je on više evropski nego slovački političar, navodi Kuzmanović i dodaje da je  on je u Prištinu došao kao specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine. Kuzmanović ističe da bi, iako veći deo EU priznaje nezavisno Kosovo, ona trebala da ostane statusno neutralna dok se pregovori ne završe.

Kuzmanović se osvrnuo i na posetu Sarajevu predsednika Aleksandra Vučića kada je poklonio BiH 50.000 Astrazenekinih vakcina, ocenivši da je to jedan normalan ljudski gest, a da je reakcija bosanskih političara bila veoma nepristojna. Podsetimo, Bakir Izetbegović je rekao da je to reakcija na slanje bosanskih lekara u Sandžak, bilo je i onih koji su tvrdili da je to želja Srbije za dominacijom u regionu, a neki su tvrdili da su u pitanju jeftine i neproverene vakcine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 3°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana