Kulturna saradnja Srbije i Francuske na veoma visokom nivou Tanjug

Objavljeno: 09.07.2018. 15:37 Izmenjeno: 09.07.2018. 15:37

Saradnja između Srbije i Francuske u oblasti kulture je na veoma visokom nivou, kao i veze srpskog i francuskog naroda, konstatovali su na sastanku ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

U završnoj fazi je potpisivanje Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između dve zemlje, rekao je ministar Vukosavljević i predložio da dela iz Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja u beogradu budu predstavljena u drugoj polovini sledeće godine u Francuskoj, kao i da se organizuje Nedelje srpske kulture u Parizu.

Sagovornici su se složili da je saradnja u oblastima kinematografije i kulturnog nasleđa od velikog značaja za obe zemlje i da postoji dosta potencijala za njeno dalje razvijanje.

Tokom razgovora posebna pažnja bila je posvećena obeležavanju 100. godišnjice od završetka Prvog svetskog rata i srpsko – francuskog prijateljstva utemeljenog u to vreme.

Mondoloni istakao da je projekat rekonstrukcije Spomenika zahvalnosti Francuskoj dobar primer saradnje vlada Srbije i Francuske koje su zajednički finansirale taj projekat.

On je kao primer odlične saradnje naveo i manifestaciju „Mart – mesec frankofonije“, čiji program, u organizaciji Francuskog instituta, odražava raznovrsnost frankofonih inicijativa u Srbiji.

Na sastanku je bilo reči i o načinima poboljšanja i jačanja institucionalne saradnje u oblastima savremenog stvaralaštva i kulturnog nasleđa.

Vukosavljević je naglasio da je Ministarstvo kulture i informisanja otvoreno za sve kreativne i korisne ideje i da će učiniti sve što je potrebno da se dogovoreni projekti realizuju po planu.

Arhivska fotografija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana