Kulturna revolucija – Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” objavila prvu Tviter knjigu u svetu Tanjug, Studio B

Objavljeno: 26.04.2019. 15:47 Izmenjeno: 27.04.2019. 11:10

Reč je o štampanoj verziji naloga “@1918nadSrbijom” na društvenoj mreži Tviter, koji je Univerzitetska biblioteka pokrenula povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i velikih događaja koji su prelomili sudbinu srpskog naroda – proboja Solunskog fronta, oslobađanja Srbije i stvaranja nove države.

Autor knjige i zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke dr Adam Sofronijević priredio je svojevrsno sećanje na 62.000 vojnika koji su odlučili rat pre 100 godina, a tvitovi su zapravo razmišljanja i aktivnosti imaginarnog učesnika proboja Solunskog fronta, anonimnog redova Timočke divizije Druge armije.

“Najvažnije je da je ovaj nalog izazvao nepodeljeno pozitivne reakcije na Tviteru, što je gotovo nezamislivo u Srbiji, jer šta god da se pomene na toj društvenoj mreži, izaziva opozitne stavove”, naglasio je Sofronijević i dodao da su čak i BBC i Australijski nacionalni servis imali opsežne priloge o tome.

Knjiga je puna zanimljvih slika i zaboravljenih događaja iz prošlosti o kojima se može čitati u starim novinskim člancima, poput onoga u Vašingtonu na Vidovdan 1918. godine kada je u najvećem tamošnjem parku ćerka američkog predsednika glumila Srbiju okovanu lancima, a 100 ćerki najuglednijih vašingtonskih porodica je pevalo srpsku himnu i druge pesme dok Srbija nije skunula te lance, odnosno dok se predsednikova ćerka nije oslobodila, čime je na simboličan način najavljeno oslobođenje Srbije koje se i dogodilo nekoliko meseci kasnije.

Tviter nalog “@1918nadSrbijom”, koji je vođen tokom septembra 2018. godine sa podnaslovom “Raport sa Solunskog fronta” inspirisan je Tviter nalogom “@RealTimeWWII”, jedinstvenim projektom “oživljavanja” Drugog svetskog rata koji vodi Alvin Kolinson iz Britanskog muzeja u Lonodnu.

Sofronijević kaže da su u planu još dve knjige koje će doneti tvitove objavljenje u oktobru i novembru.

S obzirom da su u prvoj događaji iz septembra 1918. godine vezani za proboj Solunskog fronta, naredna će opisivati dešavanja u oktobru i oslobađanje Srbije, a treća događaje iz novembra i stvaranje nove države kada su, kako podseća Sofronijević, bili prelomni potresi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana