Kultura Slovačke na Voždovcu Studio B

Objavljeno: 17.09.2016. 11:40 Izmenjeno: 17.09.2016. 11:40

Manifestacijom „Kultura Republike Slovačke na Voždovcu“ nastavljena je praksa predstavljanja nacionalnih kultura na Voždovcu.

Izložbu fotografija pod nazivom „Čarobna Slovačka“  otvorili su predsednik Skupštine gradske opštine Voždovac Aleksandar Mirković i Nj.E. Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke u Srbiji, u svečanoj sali opštine Voždovac.

Manifestacijom „Kultura Republike Slovačke na Voždovcu“ koju su organizovali Opština, Ambasada Republike Slovačke i Slovačko kulturno – umetničko društvo „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove nastavljena je praksa predstavljanja  nacionalnih kultura na Voždovcu.

Predsednik Skupštine opštine Aleksandar Mirković rekao je, tom prilikom, da Opština tradicionalno organizuje ovakve manifestacije. „Veoma mi je drago što započinjemo novi ciklus sa Slovačkom koja je osvedočeni prijatelj Srbije i koja nam pruža podršku na našem putu ka Evropskoj Uniji, posebno sada kada Republika Slovačka predsedava Unijom “, izjavio je Mirković.

„Slovaci su na teritoriju Srbije došli pre 270 godina, ali su očuvali tradiciju i prenose je mlađim generacijama, što je retkost i u samoj Slovačkoj“, rekla je ambasadorka Dagmar Repčekova.

Pozdravljavjaći prisutne ona je naglasila da je ova manifestacija pokušaj da se prikažu prošlost i sadašnjost Slovačke. „Izložba fotografija prikazuje arhitekturu pre i nakon ulaska Slovačke u Evopsku Uniju“, kazala je Repčekova.

Tradicionalne pesme i igre Slovaka predstavili su Folklorni ansambl „Klas“ iz Stare Pazove, KUD „Radost“ iz Sela Rakovica, vokalni solisti Darko Uhelji, Andrea Ruman, Ema Kočiš i Martina Bzovski i instrumentalista Branislav Kovač. U okviru današnjeg programa prikazan je i igrani film slovačkog reditelja Petera Solana „Bokser i smrt. Posetioci su, takođe, mogli da se upoznaju sa rukotvorinama Udruženja žena iz Stare Pazove i da probaju tradicionalna slovačka jela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana