Kućna izolacija za obolele sedam, za kontakte pet dana

Objavljeno: 18.01.2022. 11:45 Izmenjeno: 18.01.2022. 14:16

Navodi se da se uz rezultat testa, ukoliko je urađen u privatnoj laboratoriji, odnosno nije upisan u informacioni sistem covid.rs, mera posedovati izveštaj lekara iz kovid ambulante ili otpusna lista iz bolnice, u kojima se potvrđuje dijagnoza korona virusa, u periodu kada je izvršeno testiranje.

Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 po kojoj su zaraženi korona virusom koji se leče kod kuće obavezni da budu u izolaciji sedam dana, a posle pregleda u kovid ambulanti izolacija se bez testiranja prekida.

Izmenom Uredbe, koja je objavljena u Službenom glasniku i stupila na snagu, precizira se da se ova odredba odnosi na osobe kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti, odnosno kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima.

Po ovoj uredbi, ukoliko osoba ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštitite.

Uredba predviđa i da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite testiraju PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je PCR test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan.

U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja, navodi se u uredbi.

Vlada Srbije juče je usvojila i Zaključak o visini naknade za RT-PCR i antigensko testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2 na lični zahtev koje obavljaju zdravstvene ustanove u javnoj svojini.

Ovim Zaključkom cena PCR testa smanjena je sa 9.000 na 6.000 dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.

Na osnovu Zaključka Kriznog štaba, izmenjena je i dužina trajanja karantina za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa obolelim od kovida 19 na pet dana od momenta poslednjeg kontakta.

Nakon isteka pet dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave prvih simptoma bolesti, karantin se prekida bez testiranja, s tim što je datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa kovid pozitivnim nulti dan.

Takođe, svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka 10. dana od dana poslednjeg kontakta sa obolelim strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite, koje podrazumevaju nošenje zaštitne maske tipa N95 uvek u zatvorenom prostoru sa drugim osobama, ili na otvorenom ukoliko se ne može održavati distanca od najmanje dva metra, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Od mere karantina nakon bliskog kontakta sa kovidom pozitivnim su izuzete osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od od nekoliko kriterijuma.

Među njima su dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv korova virusa, kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze, ili dokaz o preležanom kovidu 19, u vidu pozitivnog PCR ili antigenskog testa, ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od uzorkovanja.

Jedan od uslova je i posedovanje pozitivnog rezultata serološko testiranja na kovid 19 (IgG) urađen u nekoj od laboratorija u javnom vlasništvu ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja.

Osobe koje su izuzuzete od mere karantina iz nevedenih razloga su u obavezi da se do isteka 10. dana od dana poslednjeg kontakta sa obolelim strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana