Kuća Petronijević na Vračaru proglašena za spomenik kulture Tanjug

09. 12. 2019. 12:35:48

Kuća porodice Petronijević u Beogradu proglašena je za spomenik kulture, odlučila je Vlada Srbije.

Kuća koja se nalazi se na teritoriji opštine Vračar u Ulici kneza Miloša 19, a projektovana je 1922. godine kao višespratna stambeno-poslovna zgrada doktora Miloša Petronijevića, šefa Narodne Banke za stranu korespodenciju.

Zgradu je projektovao arhitekta Nikola Nestorović, prvenstveno za porodicu Petronijević, uz stanove i dućane za rentiranje.

Spomenik kulture je koncipiran u akademskom stilu, sa rustičnom obradom prizemlja i mezanina, dok su spratovi urađeni uz obilje secesijske plastike, navodi se u obrazloženju objavljenom u Službenom glasniku.

Spomenik kulture poseduje arhitektonsko-urbanističku vrednost kao važan deo stvaralačkog opusa arhitekte Nikole Nestorovića, ali i kulturno-istorijsku vrednost s obzirom na to da baštini sećanje na tri veoma značajne srpske porodice koje su učestvovale u stvaranju i definisanju srpske moderne države – porodice Petronijević, porodice Piroćanac i porodice Jurišić Šturm.

Udruženje „Kuća Petronijevića“, spomen dom ovih velikih porodica, u svom fundusu ima veliki broj originalnih dokumenata, originalnih umetničkih dela, onovremenog nameštaja, upotrebnih predmeta koji su dostupni javnosti na uvid putem izložbi, organizovanih predavanja, publikacija i seminara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Sumaglica

Trenutna temperatura 1°C

Sumaglica

Sreda
Oblačno

Max: 0°C
Min: -2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana