Kruz i Kejsik se udružili u cilju da poraze Trampa Tanjug

Objavljeno: 25.04.2016. 14:46 Izmenjeno: 25.04.2016. 14:46

Rivali favorita za nominaciju Republikanske stranke za predsednika SAD Donalda Trampa, Ted Kruz i Džon Kejsik, preduzeli su neuobičajen potez i objavili plan da koordinišu svoje strategije na unutarstranačkim izborima u preostalim saveznim državama, kako bi Trampu oduzeli delegate potrebne za direktnu nominaciju stranke.

Kruz i Kejsik su gotovo istovremeno objavili saopštenja u kojima se navodi da su postigli sporazum bez presedana u američkoj politici, prenela je agencija AP.

Dogovorom je predviđeno da Kejsikova kampanja da Kruzu „otvoren put u Indijani“, dok će u zamenu za to Kruzova kampanja „otvoriti put“ Kejsiku u Oregonu i Novom Meksiku.

„Imenovanje Donalda Trampa kandidatom Republikanske stranke na predsedničkim izborima u novembru bi bila sigurna katastrofa za Republikance“, naveo je u saopštenju menadžer Kruzove kampanje.

„Ne samo da bi na predsedničkim izborima Klintonova ili Sanders ‘obrisali pod’ Trampom, već bi i sama njegova nominacija unazadila našu stranku za čitavu jednu generaciju“, istakao je Rou.

Glavni Kejsikov menadžer u kampanji Džon Viver je dodao: „Naš cilj je da u Klivlendu u julu imamo otvorenu konvenciju i da budemo sigurni da će na njoj kandidatom Republikanaca biti proglašen čovek sposoban da ujedini stranku i pobedi na izborima u novembru.“

Dogovor Kruza i Kejsika predstavlja veliki obrat kad je reč o Kruzovoj strategiji, čiji se tim još prošle nedelje oštro protivio ideji koordinisanog napora protiv Trampa.

Saopštenje dvojice Trampovih rivala objavljeno je samo 48 sati pre početka unutarstranačkih izbora na severoistoku SAD, gde se očekuje da će kontroverzni američki milijarder povećati svoj već ionako veliki broj delegata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 10°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 15°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana