Krizni štab: Produžen rad restorana i kafića Tanjug

Objavljeno: 28.09.2020. 10:13 Izmenjeno: 29.09.2020. 10:28

Krizni štab doneo odluku o ublažavanju mera zbog stabilne epidemiološke situacije. Rad kafića i restorana u zatvorenim prostorima produžen do 23 sata, uz poštovanje svih propisanih mera.

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 zasedao je jutros i raspravljano je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji.

– Razmatrali smo kakve su dalje mogućnosti. Rad kafića i restorana u zatvorenom prostoru produžen je do 23 sata, uz poštovanja svih propisanih mera, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Nisu dozvoljene sportske i druge kulturne manifestacije.

Što se tiče broja ljudi  u zatvorenom prostoru, on je limitiran po kvadratnom metru i da je neophodno da bude metar i po između ljudi. Iako postoji povoljna situacija, nijeda sportska ili kulturna manifestacija nije dozvoljena, istakla je Kisić Tepavčević.

– Iako je stabilna situacija beležimo nekoliko desetina zaraženih dnevno, i imamo po jednu preminulu osobu. Mi smo zemlja sa najmanjom učestalosti obolevanja u regionu, u Crnoj Gori je bilo sto puta više, u Hravtskoj 10 puta više. To nije slučajno. Krizni štab jeste doneo odluke i preporuke, ovo je rezultat savesnosti građana i pridržavao se svih preventivnih mera, ali i kod nas može lagano da se pogorša situacija zato moramo da budemo jedinstveni – rekla je Darija Kisić.

Istakla je da u školama beležimo jako povoljnu situaciju.- Za ove 4 nedelje imamo samo jedan slučaj lokalne transmisije. Jako je značajno da sada počinje i nastava studentima, tako da apelujemo i na akademsku zajednicu i studente da se ponašaju odgovorno is avesno da ovaj virus ne nađe svog domaćina, rezervoara. Dobar nam je primer Kina, u kojoj 40 dana nema slučajeva lokalne transmisije. To nam je apsolutni primer da može ako se ponašamo odgvorno i savesno – rekla je prof. dr Darija Kisić.

 

Vesić: Rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom prostoru produžen do 23 sata

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je gostujući u emisiji „Fokus” da je na osnovu odluke Republičkog kriznog štaba, Gradski štab doneo odluku da ugostiteljski objekti u zatvorenom prostoru od večeras mogu da rade do 23 sata.

On je istakao da do 31. oktobra u Beogradu bašte mogu da rade do jedan sat posle ponoći i radnim danima.

– Na Kriznom štabu sam se zalagao da ugostitelji rade duže. Razumem lekare koji su veoma skeptični prema toj ideji, jer je njihova obaveza da vode računa o tome da se epidemija ne proširi. Teško je naći meru između toga da ugostitelji rade i da se stanovništvo sačuva. Iz tog razloga najvažnija mera je nošenje maski. Ukoliko građani poštuju epidemiološke mere, tada nema opasnosti da dođe do zaraze i u slučaju produženja radnog vremena. Stalno se tražila mera da se pomogne da ugostitelji počnu da rade, jer u sektoru ugostiteljstva u Beogradu radi skoro 40 hiljada ljudi. Ne računajući klubove gde sigurno radi oko deset hiljada ljudi. Moja je obaveza da se borim da ti ljudi mogu da prime plate – rekao je Vesić i dodao da su jedino u Beogradu bašte radile do 23 sata, jer se Grad Beograd bori za svoje ugostitelje.

On je naglasio da restorani brze hrane u stambenim zgradama mogu da rade radnim danima do ponoći, a vikendom do jedan sat posle ponoći.

– Restoranima brze hrane u stambenim zgradama je bilo omogućeno da rade celu noć što je izazivalo haos u određenim zgradama.  Kupci brze hrane sakupljaju se noću i prave buku na šta su se stanari žalili. Iz tog razloga smo doneli ovu odluku. To naravno ne znači da restorani brze hrane ne mogu da zakupe kuću, odvoje parking i rade čitavu noć. Razumem potrebu da ugostitelja da rade, ali moraju da imaju osećaj da nisu sami na svetu i da moraju da poštuju građane. Uvek ću biti na strani građana i zato mora da se zna red – zaključio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana