Krizni štab doneo odluku o popuštanju mera Studio B, Tanjug

Objavljeno: 28.08.2020. 11:23 Izmenjeno: 29.08.2020. 09:13

Krizni štab odlučio – produžetak rada ugostiteljskih objekata koji imaju bašte do 1 sat po ponoći, trgovinski objekti do 23 časa.

Republički Krizni štab na današnjoj sednici dodeo je odluku da se pojedine ranije donete mere popuste, te se rad ugostiteljskih objekata koji imaju baštu produžava do 01.00 sat posle ponoći, dok se rad trgovinskih objekata produžava do 23 časa. To je novinarima nakon sednice saopštila zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević, koja je kazala i da je preporuka Kriznog štaba roditeljima čija su deca putovala van zemlje da 10 dana provedu u samoizolaciji.

Povećan maksimalan broj osoba na javnim okupljanjima na 30

Maksimalan dozvoljeni broj osoba na javnim okupljanjima u otvorenom i zatvorenom prostoru povećan je sa 10 na 30, odlučio je Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

To je novinarima prenela epidemiolog i članica štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

Krizni štab je u julu odlučio da se zabrani organizovanje javnih okupljanja u Beogradu sa više od 10 ljudi, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Još ne uvodimo izolaciju za povratnike iz inostranstva

Srbija je u rangu zemalja sa povoljnijom epidemiloškom situacijom u odnosu na zemlje iz okruženja i uvođenje obaveznog PCR testa pokazalo se kao dobra mera, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da još nije donet predlog mere izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva, ali da se i to može promeniti.

Ona je nakon sednice Kriznog štaba gde su donete nove mere rekla da nije revidirana lista zemlja što se PCR testiranja tiče.

„Kada smo analizirali rang zemalja po učestalosti oboljevanja u prethodne dve nedelje naša zemlja je u donjoj polovini kada je u pitanju učestalost i nalazi se u domenu zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom“, rekla je Kisić.

Ističe da za sve zemlje za koje je uveden obavezan PCR test u prethodnom vremenskom periodu to pokazalo kao ispravna mera jer većina tih zemalja ima duplo veću učestalost oboljevanja od korone u odnosu na Srbiju.

Navodi da još uvek nije donet predlog mera izolacije za one koji se vraćaju iz tih zemalja, ali da se i to može promeniti.

O tome razgovaramo svakodnevno i u svakom slučaju javnost će biti blagovremeno obaveštena, poručila je Kisić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana