Krivokapić u Srbiji, položio venac ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću Tanjug

Objavljeno: 02.11.2021. 15:46 Izmenjeno: 03.11.2021. 10:46

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Beogradu, gde je poručio da je cilj njegovog dolaska unapređenje saradnje sa Srbijom.

Krivokapić je po dolasku položio venac na spomen ploču ubijenom premijeru Srbije Zoranu Ðinđiću u dvorištu zgrade Vlade u Nemanjinoj 11.

„Želimo da ono što imamo, u svakom smislu bude bolje, da naša istorijska i porodična povezanost i isprepletenost dođu do izražaja za unapređenje te saradnje“, rekao je Krivokapić, koji je venac položio u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Krivokapić je rekao da želi da narod u njegovoj zemlji zaboravi prošlost i da se okrene budućnosti.

„Osećam da ima ljudi koji imaju tu viziju, ali nekako splet okolnosti nije dozvolio da se ta vizija, koja treba da bude dominantna u Crnoj Gori, ostvari. Da zaboravimo prošlost i da se okrenemo budućnosti, da budućhonst bude posao svakog našeg delovanja i na taj način ćemo ostaviti pečat koji će biti trajan. Da niko ne strada na obavljanju svog radnog zadatka bilo on novinar, političar ili bilo ko drugi. Da slobodarska misao i demokratski iskorak u Crnoj Gori prevlada u svakodnevnom životu, što nažalost, nije tako“, rekao je Krivokapić.

Na pitanje novinara da li će se slaglasiti sa predlogom o novoj vladi u Podgorici, Krivokapić je odgovorio da će se saglasiti sa svakom odlukom skupštinske većine u crnogorskom parlamentu.

Premijer Crne Gore sutra sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zatim sa premijerkom Anom Brnabić, sa kojom će se nakon sastanka obratiti medijima, a razgovaraće i sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Krivokapića je danas na beogradskom aerodromu dočekao potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a vest o svom dolasku u Beograd crnogorski premijer je objavio i na Tviteru.

 

Krivokapić: Ispunio sam obećanje Amfilohiju

Moj dolazak u Beograd treba da bude početak ili začetak nove putanje koja će biti obostrano korisni odnosi Srbije i Crne Gore i na blagostanje obe države, rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji.

On je za RTS rekao da je za relacije između dve zemlje možda kriva i jedna i druga strana, ali da ne želi da se bavi prošlosću i da to dokazuje i ova poseta.

Na pitanje zašto odnosi dve zemlje ne prate i dobre odnose građana Srbije i Crne Gore i da je jedno od njegovih obećanja bila promena Ðuklanovićeve politike za koju se moglo reći i da je antisrpska, Krivokapić je istakao da u Crnoj Gori nema antisrpske politike.

„Trenutno nema antisrpske politike ni bilo koje druge osim one proevropske, prodemokratske i prograđanske, i naravno procrogorske, a to znači da onim ljudima koji zive na tim prostorima Vlada treba da obezbedi najbolje uslove i bolji kvalitet života“, rekao je Krivokapić.

Na konstataciju da dve zemlje i dalje nemaju ambasadore, Krivokapić je rekao da je u nadležnosti predsednika Crne Gore odabir ambasadora i da je on odbio predlog da ambasador u Beogradu bude Želidrag Nikčević iz, kkao je rekao, njemu poznatih razloga.

Na pitanje da li će se srpski pisci vratiti u školske knjige, rekao je da ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta ovih dana priprema tim koji će preispitati sve što je bilo u sistemu obrazovanja do sada i predložiti rešenja za unapređenje i sticanje potrebnog nivoa znanja.

„Ubeđen sam da će sva velika imena koja su nestala biti na pravom mestu postavljena“, kazao je Krivokapić u emisji „Oko“.

Premijer Crne Gore rekao je i da je ispunio ono što je obećao mitropolitu Amfilohiju – Zakon o slobodi veroispovesti je izmenjen, a da sada radi na socijalnoj pravdi.

Krivokapić je rekao i da Crna Gora od Njegoša nije imala tako svestranu ličnost, da je ostavio duboki trag kao i da je Crna Gora postala i duhovna, što joj pripada po nasleđu i istoriji.

„Treba da shvatimo da živimo na prostoru na kojem se razlikujemo po mnogo cemu, ali ta razlika ne treba da bude prepreka da se obistini zajedništvo i desi pomirenje“, rekao je crnogorski premijer ističući da su podele dugo bile nametnute i da se ne mogu preko noći minimizovati, ali da tolerancija treba da bude mera života.

Na pitanje da li bi mogao prošetati Cetinjem sa patrijarhom Porfirijem, Krivokapić je rekao da je to u ovom trenutku skoro nemoguće, ali da će doći vreme kada će biti moguće.

Kaže i da je na Cetinju strast toliko uzavrela, jer je „nametnuta igra u kojoj određene strukture koje su povezane sa kriminalom diktiraju ono što mi vidimo na Cetinju“.

Govoreći o noćnoj poseti Beogradu 27. maja, Krivokapić je rekao da je tada došao da svedoči crkvenonarodnom saboru na kom je predlagan naslednik vladike, na poziv patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija, koji tada još nije bio mitropolit.

„Ono što se desilo taj dan je jedna jaka medijska igra koja je praćena sa dodacima i primesama političara iz Crne Gore, političkih analitičara i, po meni, istoričara kojima to ne pripada“, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je ranije predložio da temeljni ugovor sa SPC bude potpisan na Cetinju, 30. oktobra, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija, ali to se nije dogodilo.

„Kao i u svakoj drugoj ugovornoj relaciji, imamo dve strane, a Vlada Crne Gore je uradila sve što je do nje“, rekao je premijer.

Krivokapić je rekao da je njegova vlada ekspertska i da je samo jedan potpredsednik vlade političar. Niko, ističe, nije biran po nacionalnoj pripadnosti, već po kompetencijama.

Kaže da je jedna grupacija u parlamentu podržala vladu samo 4. decembra, kada je i izglasana i da od onda krece hajka. „Ona je, prema istraživanju mog tima, nezapamcena u Evropi“, navodi Krivokapić i dodaje da im na teret stavljaju nešto na šta nisu ni pomislili.

Premijer je rekao da je njemu cilj bio zaštita pravoslavnog življa, tako što ce se promeniti Zakon o slobodi veroispovesti, što je i ucinjeno.

„Ja nisam imao nijedan politicki motiv. Moj motiv je bila zaštita crkve, njene imovine i cetiri eparhije“, rekao je Krivokapić i istakao da je on tu svoju obavezu ispunio i da ostaje samo ona vezana za socijalnu pravdu.

Krivokapić je rekao i da je vlada programom rada definisala da će u zadnjem kvartalu ove godine uputiti u skupštinu Nacrt zakona o popisu.

„Nacrt zakona o popisu je završen, kao i javna rasprava. On mora da prođe usaglašavanje sa Evropskom komisijom što će trajati kratko, jer je jednostavan zakon i do 20. novembra bice u skupštini“, rekao je Krivokapić dodajući da dalje zavisi od skupštine.

Moguće je, kaže, i da do popisa dode sledece godine, posle izbora.

Srbi u Crnoj Gori smatraju da poslednji popis nije bio regularan.

„Svaki popis je tehnička kategorija, služi da pomogne državi da napravi dobru projekciju. Mi se, naravno, uvek prebrojavamo. Dva brata, ciji su roditelji isti – jedan kaže da je Srbin, drugi Crnogorac. To je tako samo u Crnoj Gori. Najvažnije je da popis iskaže volju svakog pojedinca“, rekao je premijer Crne Gore.

Istakao je da se u Crnoj Gori prvi put desila demokratska smena vlasti i da ona sada prolazi kroz određenu traniziciju. Kaže da nije kao drugi političari i da ga rejting ne zanima.

„Ostao sam čovek koji je želeo da narod kroz javne politike dovede do toga da imamo BDP blizak Luksemburgu, mi smo mala država sa istim potencijalima, u nekim resursima i bolje. Crna Gora to može brzo da postane“, rekao je predsednik Vlade Crne Gore.

 

Krivokapić se susreo sa ambasadorima u Beogradu

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sastao se večeras sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije u Srbiji i 32 nerezidentna ambasadora u Crnogorskoj kući u Beogradu.

„Uvaženim ambasadorima sam predstavio ekonomske planove Vlade Crne Gore, te investicione potencijale i kapacitete koje naša država posjeduje. Razgovor je protekao u prijateljskoj i inspirativnoj atmosferi, koju je pratilo otvoreno interesovanje uvaženih ambasadora u pogledu ekonomske saradnje između Crne Gore i njihovih zemalja“, napisao je Krivokapić na svom Tviter nalogu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana