Krivokapić otpočeo razgovore o sastavu nove vlade Tanjug

Objavljeno: 30.09.2020. 09:40 Izmenjeno: 30.09.2020. 09:41

Kandidat za mandatara Zdravko Krivokapić je otpočeo inicijalne razgovore sa predstavnicima stranaka tri koalicije, koje su formirale parlamentarnu većinu u Crnoj Gori, a preostaje da se još sastane sa predsednikom PzP Nebojšom Medojevićem i predsednikom URA Dritanom Abazovićem, pišu podgoričke Vijesti.

Podgorički dnvnik piše da se ne isključuje mogućnost da Krivokapić razgovara i sa predstavnicima SDP-a i nacionalnim manjinama, ali je to, navodi se, izvesnije kada predsednik države Krivokapića i zvanično predloži za mandatara.

Rok da predsednik Milo Ðukanović predloži mandatara je 23. oktobar, kada je tačno mesec dana od formiranja parlamentarne većine.

Pozivajući se na saznanja TV Vijesti, portal piše da se Krivokapić do sada sastao s liderom SNP-a Vladimirom Jokovićem, Ujedinjene Crne Gore Goranom Danilovićem, i Prave Crne Gore Markom Milačićem.

Krivokapić se juče sastao odvojeno sa liderima Nove i DNP-a, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, ali ne i sa predsednikom PzP Nebojšom Medojevićem.

Medojević se, navode mediji, nije odazivao na poziv i poručio da će sa Krivokapićem razgovarati kada zvanično bude dobio mandat od Ðukanovića za sastav nove vlade.

 

DNP i Nova:Prvo povlačenje zakona i ugovor sa SPC pa vlada

Lideri Nove i Demokratske narodne partije (DNP), članice Demokratskog fronta, zatražili su povlačenja spornog Zakona o slobodi veroispovesti pre nego što bude formirana vlada i otpisivane temeljnog ugovora sa SPC, koji bi potpisao patrijarh Irinej.

Mandić i Knežević su to tražili juče na odvojenim konsultacijama sa kandidatom za mandatara vlade Zdravkom Krivokapićem o formiranju nove vlade.

To je, kako prenosi portal RTCG, rekao u kratkoj izjavi za Pobjedu Milan Knežević.

„DF će tražiti kao preduslov za bilo kakve dogovore oko formiranja vlade da trenutna parlamentarna većina povuče antipravoslavni i antisrpski Zakon o slobodi veroispovesti, jer smo to obećali građanima. Nakon toga se stiču uslovi da se potpiše temeljni ugovor sa SPC i zaštite naše svetinje u Crnoj Gori. Posle ćemo se dogovarati oko personalnih rešenja u vladi“, rekao je Knežević.

Pobjeda piše da je insistiranje Kneževića da temeljni ugovor potpiše patrijarh Irinej i Sinod SPC je u suprotnosti sa stavom Mitropolije, koja je zahtevala da taj ugovor potpiše mitropolit Amfilohije.

Kneževićev zahtev je, prema saznanjima Pobjede, podržao i lider Nove Andrija Mandić.

Iz Kneževićeve stranke je nakon konsultacija sa Krivokapićem saopšteno da je ta stranka još jednom potvrdila spremnost da podrži Krivokapića za mandatara buduće vlade i da će to isto saopštiti na konsultacijama kod predsednika države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana