Kritikuju Vučića, a ne žele da se suoče sa njim Tanjug

Objavljeno: 09.01.2018. 17:29 Izmenjeno: 09.01.2018. 18:44

Evropska federacija novinara (EFN) zatražila je sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom predstojeće posete Beogradu, nakon pisma koje je tom udruženju, kao i Johanesu Hanu i Federiki Mogerini, uputila Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević, protestujući što to prvobitno nisu planirali, iako je upravo on glavna meta njihovih kritika

 

Vasiljevićeva je uputila pismo predsedniku Evropske federacije novinara Mogensu Bliheru Bjeregordu, ukazujući mu na činjenicu da je neprofesionalno što ta organizacija nije zatražila sastanak s predsednikom Vučićem.

Misija EFN doći će u Beograd 18. januara, kako bi „utvrdila činjenično stanje“ o slobodi medija i zatražila je da se tom prilikom sastane sa premijerkom Anom Brnabić.

Kako je navela, misija za utvrđivanje činjeničnog stanja se obično pokreće da se isprave predrasude, pri čemu se, kaže, čini da EFN-ov odabir, ili propust u odabiru sagovornika, ukazuje na želju da se potvrde već postojeće predrasude.

Vasiljević u pismu navodi da je zbunjuje činjenica da nisu tražili sastanak sa predsednikom Vučićem, koga kritikuju, naročito pošto, kako kaže, tvrde da pokušava da zatvori sve nezavisne medije.

„Da li me to navodi na zaključak da misija EFN ne dolazi u Srbiju kako bi utvrdila činjenično stanje? Da li je njihova misija, zapravo, ista kao misija NUNS? Da li EFN dolazi da promoviše političku agendu grupe koja sebe naziva “nezavisnim“ medijskim udruženjem?“, upitala je Vasiljević.

Upitala je i zar ne bi bilo pošteno da predstavnici EFN kažu lično Vučiću zašto smatraju njegov odnos prema medijima problematičnim i pruže mu priliku da predstavi svoje viđenje situacije i iznese svoje argumente.

Bjerogord je, podseća Vasiljević, Srbiju ocenio kao trenutno najgori primer kršenja medijskih sloboda.

Vasiljevića je, kaže, pismo uputila i svima koje su EFN i NUNS kontatirali kada su iznosili tvrdnje da u Srbiji nema medijskih sloboda, a kopiju je, dodaje, poslala i predstavnicima stranih agencija u Srbiji „da ga slobodno koriste tokom pokrivanja misije EFN“.

Kaže da je veoma razočarana njihovim pristupom, jer se nadala da će njihov cilj biti da se sastanu, ne samo sa predstavnicima NUNS-a, već i sa predstavnicima drugih medijskih organizacija u Srbiji, ukoliko im je, kako ističe, cilj da otkriju prave činjenice o situaciji u ovoj zemlji.

„Očigledno sam pogrešila. To će pre biti „misija koja potvrđuje NUNS-ove činjenice“, što je, takođe, u redu, ali onda bi to trebalo jasno da se kaže, a ne da se javnost pogrešno obaveštava o pravom cilju misije“, zaključila je Vasiljević.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana