„Kritičari su izabrali 2017“ u Kulturnom Centru Studio B

Objavljeno: 11.01.2017. 18:37 Izmenjeno: 11.01.2017. 18:37

Od 12. januara u Likovnoj galeriji Kulturnog Centra Beograda publika će imati priliku da razgleda izložbu pod nazivom: Kritičari su izabrali 2017: „Latentna sklonost dogmatizmu“

“Kritičari su izabrali” je izložba koja se organizuje u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 1969. godine. Kao već tradicionalna, na kojoj istoričari umetnosti i likovni kritičari, na početku svake izlagačke sezone, predstavljaju aspekte okvirne aktuelne likovne produkcije na srpskoj sceni, izložba je ostvarila svoj osnovni cilj pridobivši podjednako pažnju stručnjaka i poštovalaca umetnosti. Od 2001. godine modifikovana je u autorsku izložbu dobitnika nagrade za likovnu kritiku “Lazar Trifunović”. Milan Popadić je dobitnik nagrade “Lazar Trifunović” za 2014. godinu.

Podnaslov, „Latentna sklonost dogmatizmu“ jeste naslov intervjua sa profesorom Lazarom Trifunovićem, objavljenom u listu Student 1983. godine. U jedanaest pitanja i odgovora ovog razgovora postavljena je dijagnoza stanja u istoriji umetnosti tog doba. Trideset i tri godine kasnije, u novom, 21. veku, studenti treće godine istorije umetnosti, polazeći od ovog intervjua kao scenarija izložbe, odgovaraju na ista pitanja, nudeći svoje odgovore. Autor koncepta, Milan Popadić je vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Seminaru za muzeologiju i heritologiju Odeljenja za istoriju umetnosti. Rođen je u Novom Pazaru 1979. godine. Diplomirao je i doktorirao na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Istražuje probleme baštine i baštinjenja, njihove teoretizacije i interpretacije, kao i savremena tumačenja nasleđa moderne likovne umetnosti i arhitekture u vizuelnoj i popularnoj kulturi. Autor je knjige Čiji je Mikelanđelov David? Baština u svakodnevnom životu (Beograd, 2012), kao i više od dvadeset naučnih radova u domaćim i inostranim časopisima i zbornicima.

Medju autorima izložbe su Ana Kabadajić, Anđela Dedić, Anđela Đorđević, Anica Klisurić, Dunja Andrić, Isidora Banjac, Jelena Stepanović, Jelena Stiković, Jovana Dunđerović, Jovana Popović, Katarina Starčević, Katarina Šimić, Luka Popović, Mali princ, Marija Čabarkapa, Marija Jovičić, Marija Milinković, Marija Pavlović, Marija Stanišić, Milan Janićević, Milica Đurić, Milica Petrović, Milica Tomić, Sandra Stojanović, Smiljka Čabraja, Tamara Jeličić, Tamara Kucor, Vedrana Knežević, Vidak Orlović (studenti istorije umetnosti i arheologije).

Prateći, tribinski program je koncipiran kao razgovor o temama koje se tiču ličnog i generacijskog iskustva u difuznom polju istorije umetnosti i njenog učenja. Prva tribina, čiji je naslov Sećajuće gledanje,17. januara  u 19.00h  pozajmljen od Godfrida Bema, posvećena je dugogodišnjem iskustvu trojice profesora istorije umetnosti, a učenika profesora Lazara Trifunovića. Na drugoj tribini, naslovljenoj Osvajanje slobode, 24. januara  u 19.00h biće predstavljena viđenja istoričarki umetnosti mlade generacije. Konačno, treća tribina Prvi korak je najteži 31. januara  u 19.00h, nastavlja sa izlaganjem iskustava najmlađih istoričara umetnosti, i to onih koji upravo stupaju na scenu i opipavaju njene neravnine.

 

Tribinski program: Neskrivena sklonost ka razgovoru

Moderator: Milan Popadić

17. januar 2017. u 19.00 – Sećajuće gledanje

Prof. dr Dragan Bulatović, prof. dr Zoran Gavrić, prof. dr Slobodan Mijušković

24. januar 2017. u 19.00 – Osvajanje slobode

Ana Bogdanović, MA; Milena Jokanović, MA; Jasmina Novaković, MA

31. januar 2017. u 19.00 – Prvi korak je najteži
Krstina Grebenar, Katarina Kostandinović, Sofija Milenković

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana