Kristina Kovač i lečenje u Švedskoj Studio B

Objavljeno: 16.12.2020. 18:48 Izmenjeno: 16.12.2020. 18:48

Pevačica Kristina Kovač, koja živi u Švedskoj, digla je javnost na noge objavama na Tviteru. Najpre je rekla da ima koronavirus, a potom sve povezala sa predsednikom Srbije Aleksandrom  Vučićem

Taj „slučaj” počinje njenom objavom na Tviteru, u kojoj je napisala da je pozitivna na koronavirus i da nije zadovoljna tretmanom u zdravstvenom sistemu Švedske.

Zdravstvena nega u Švedskoj za vreme epidemije, prema svedočenju Kristine Kovač, maltene ne postoji u ovom trenutku. Pevačica je na Tviteru navela da nema medicinske nege i praćenja kovid bolesnika već samo hitne pomoći u slučaju gušenja. Kada su je korisnici Tvitera iz Srbije pitali da li je u Švedskoj ili u Srbiji, odgovorila je da je u Švedskoj, nakon čega su joj pratioci preneli da u Srbiji rizične, tj. ugrožene pacijente pozitivne na kovid koji imaju blaže simptome ostavljaju u bolnici zbog praćenja stanja. A na pitanje pratioca – ako nije kritično, zašto bi bila u bolnici, ona je istakla da joj ne treba nega, već rendgen pluća i analiza krvi, pošto redovno plaća zdravstvenu negu.

Kako prenose mediji, polemika je potom prešla na polje politike. Kristina Kovač pokušala je da objasni da je pohvalnim tvitom o Srbiji želela da kaže da je zdravstvena nega u našoj zemlji dostupnija nego u Švedskoj, ali da ne misli da je u Srbiji bolje nego u toj zemlji jer su, kako je napisala, Vučić i SNS napravili pakao. Srbija je bolja u kovid nezi zahvaljujući našim fenomenalnim i humanim lekarima, uprkos Vučiću i SNS-u, a ne zahvaljujući njemu, navela je Kristina Kovač.

Svuda u svetu strategiju borbe protiv koronavirusa, zaista, određuje država i njen zdravstveni sistem, na čijem su čelu epidemiolozi, virusolozi, biolozi i ostali stručnjaci. Srbija je odmah na početku ozbiljno pristupila borbi protiv epidemije i u prvom talasu beležila najmanje brojeve. I sada imamo najmanji procenat smrtnosti u regionu, a testiramo i zbrinjavamo najviše pacijenata po broju stanovnika. A tome su, kako je ranije istakao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktno doprinele i odluke predsednika Vučića. Lončar je objasnio i da je u leto, kada je broj obolelih bio u padu, a stanovnici Srbije „u opuštenom izdanju“, jedino predsednik Srbije insistirao na tome da se izgrade dve velike kovid bolnice, jer je pretpostavio da će na jesen zdravstveni sistem biti preopterećen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana