GO Zemun: „Krajiške pjesme, igre i običaji“ u Busijama Studio B

Objavljeno: 28.06.2021. 14:10 Izmenjeno: 28.06.2021. 14:11

Povodom Svetskog dana izbeglica u organizaciji Koordinacije udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji i Udruženja izbeglih, raseljenih i doseljenih lica ”Zavičaj”, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, 27. juna su u naselju Busije održane ”20. Krajiške pjesme, igre i običaji”

Manifestaciju je otvorio popularni pevač Krajiških pesama Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja mali Knindža.

”Vrlo je važno da mlađim naraštajima prenesemo narodne pesme i igre kako bi sačuvali tradiciju i običaje zavičaja, da znaju ko su i odakle su. Gradska opština Zemun nastoji da u tome pruži maksimalnu podršku”, rekao je na otvaranju ove jubilarne manifestacije savetnik predsednika GO Zemun Igor Vukčević.

Posle nastupa brojnih pevačkih grupa, guslara, pesnika i kulturno-umetničkih društava koja neguju baštinu i kulturu Krajine u Hramu svetog Ćirila i Metodija održan je parastos poginulim Krajišnicima, a onda su delegacije, među kojima i GO Zemun, položile vence i cveće na spomen obeležje pored hrama. U ime GO Zemun venac su položili pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Milan Milisavljević i savetnik predsednika Igor Vukčević, član Veća Vukašin Bojović i popularni pevač krajiških pesama Baja mali Knindža.

Predstavljanjem 15 prijavljenih kosaca za tradicionalni 12. Krajiški otkos u Busijama, među kojima su bili i Cvijeta Ceca Knežević, jedina predstavnica nežnijeg pola i četrnaestogodišnji meštanin Matija Graovac, započela je manifestacija na kojoj je pobedio Nedeljko Neđo Kerlec, inače šampion Balkana u kosidbi.

U bacanju kamena s ramena najuspešniji je bio Miloš Marković, za njim Stanko Jerotić,  dok je treće mesto zauzeo Milan Milisavljević, pomoćnik predsednika GO Zemun.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana