Krajem januara novi javni poziv za zamenu stolarije Tanjug

Objavljeno: 21.01.2022. 14:44 Izmenjeno: 21.01.2022. 14:44

To je najavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ukazavši da je za to izdvojeno ukupno 230 miliona evra.

foto Tanjug

 

Krajem januara biće raspisan novi javni poziv za dodelu subvencija za zamenu stolarije, a u februaru poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela.

Ona je to rekla nakon sastanka sa načelnicima okruga u Srbiji na kojem je bilo reči o energetskoj efikasnosti i rezultatima prošlogodišnjeg pilot projekta o zameni stolarije, ali i o sprovođenju novih javnih poziva za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela.

„Srbija može i ima mogućnosti da opredeli subvencije i pomogne građanima, domaćinstvima i privredi da smanji potrošnju električne i toplotne energije. Ovaj projekat koji smo započeli prošle godine pokazao je da smo sposobni svi zajedno da to uradimo, da ne bude kašnjenja, i da se odlično razumemo ko i šta treba u tom lancu da uradi“, rekla je Mihajlović.

Ističe da se prošle godine na javni poziv za zamenu stolarije javilo 69 lokalnih samouprava, a na javni poziv za solarne panele 37.

Mihajlović je dodala da je u toku realizacija ugovora u iznosu od 1,2 milijarde dinara, dodajući da će to doneti rezultate u smanjenju računa za struju domaćinstvima, kao i smanjenje ugljen-dioksida.

Naglasila je da će računi za struju domaćinstava biti 20 do 30 odsto niži i dodala da je uverena da domaćinstava koja su već zamenila stolariju to mogu da primete.

„S druge strane, na nivou države, mi ćemo imati uštedu u potrošenim kilovat časovima električne energije. Samo za ovih 1,2 milijardi dinara to je 50 miliona kilovat časova, a smanjenje ugljen-dioksida na godišnjem nivou je 300.000 tona“, rekla je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da će u novim javnim pozivima država odvojiti više sredstava za siromašnije lokalne samouprave, tako što će država pokriti 70 odsto troškova, a ta lokalna samouprava 30 odsto.

„Umesto onih 50 odsto koliko bi jedinice trebalo da učestvuju u svom budžetu, zajedno sa Ministarstvom, učestvovaće sa 30 odsto.

Takođe, ona domaćinstva i one socijalne kategorije gde vidimo da zaista ljudi imaju problem i sa svojim primanjima ili primaju socijlanu pomoć, Ministarstvo će naći način i tim domaćinstvima da pomogne“, rekla je Mihajlović.

Naglasila je da je cilj da svi imaju korist od projekata podizanja energetske efikasnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana