Do kraja godine država nabavlja nove lekove za pacijente u Srbiji Studio B

Objavljeno: 28.04.2019. 22:44 Izmenjeno: 29.04.2019. 15:58

Fokus većine zdravstvenih sistema u razvijenim zemljama pomeren je sa ulaganja u infrastrukturu u nove terapijske opcije, kao i razvoj novih fleksibilnih modela finansiranja koji se dogovaraju sa proizvođačima inovativnih lekova. Na primer, da zdravstveni fond plati proizvođaču samo one lekove koji su u terapiji dali očekivani pozitivni efekat.

Kroz podelu rizika između zdravstvenog osiguranja i proizvođača lekova omogućeno je da se uspostavi pravi balans između visine investicije i vrednosti koju inovativne terapije donose, te da se ta investicija usmeri u pravcu bolesti kod kojih je korist za bolesnike najveća, kaže dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja inovativnih proizvođača lekova Inovia, čiji su članovi svi najveći svetski proizvođači lekova koji posluju u Srbiji.

I Srbija je poslednjih godina načinila prve korake u tom pravcu, uvođenjem Posebnih ugovora kojima je deo troškova lečenja inovativnim lekovima prenesen na proizvođače, što je nakon višegodišnje stagnacije omogućilo konačno otvaranje pozitivne liste i za najefikasnije lekove koje medicina danas može da ponudi. Struka se izjasnila o novim terapijama sagledavajući sve aspekte lečenja. Na osnovu mišljenja komisija za svaku terapijsku oblast formirana je lista prioriteta koja broji više od osamdeset inovativnih lekova za koje je data preporuka za što hitnije stavljanje na pozitivnu listu RFZO, ističe dr Trkulja.

Sledeći neophodan korak je pronalaženje alternativnih modela finansiranja kako bismo u najkraćem vremenskom roku nadoknadili zaostatak koji postoji u dostupnosti inovativnih terapija našim pacijentima u odnosu na pacijente u Evropi i susedstvu. Sa tim ciljem formirana je i radna grupa u koju su članove delegirali Republički fond zdravstvenog osiguranja, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo finansija te predstavnici inovativne farmaceutske industrije, čiji rezultati rada će očekujemo biti vidljivi u sledećih nekoliko meseci.

Sve ovo je realan osnov za optimizam da će naši osiguranici i pre kraja tekuće godine konačno ponovo dobiti priliku da budu lečeni značajno većim brojem inovativnih lekova, a u narednih nekoliko godina na raspolaganju imati sve one lekove koji su nosioci revolucije u modernoj medicini, zaključuje dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja inovativnih proizvođača lekova.

 

One Response to “Do kraja godine država nabavlja nove lekove za pacijente u Srbiji”

 1. Ivana Bojovic каже:

  Postovani,
  Bolujem tacno dvadeset godina od ms G 35. Primala sam rebif od 2004. do 2014. Potom je zapoceta terapija lekom gylenia (fingolimodom). S obzirom na pauze u distribuiranju leka, tokom poslednjih pet godina imala sam dovoljan broj pogorsanja da bi trebalo da predjem na neki novi lek. Uzeta mi je krv, koja je poslata u inostranstvo, kako kazu lekari, da bih, eventualno, dobila taj novi lek (pretpostavljam za ozbiljniji tok bolesti?).Do dana danasnjeg, novog leka nema!
  Molim Vas, imate li informaciju dokle se stiglo sa nabavkom lekova za ovu bolest? Inace, lecim se u KCS, na Klinici za neurologiju.

  S postovanjem

  Ivana Bojovic

  p.s. zao mi je sto sam samo obican smrtnik, koji Vam pise i da ovaj odgovor treba potraziti na klinici od svog lekara, ali sve sto mi je receno jeste: “ bice, uskoro, budite strpljivi“ . Do tada, vec imam novi relaps.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Subota
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana