Do kraja 2016. još tri poglavlja, čim se ispune svi uslovi Tanjug

Objavljeno: 28.09.2016. 10:23 Izmenjeno: 28.09.2016. 19:28

Slovačka, kao predsedavajuća EU, namerava da do kraja godine otvori tri nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, izjavila je Tanjugu portparolka slovačkog Predsedavanja EU Renata Goldirova.

„Kada je Srbija u pitanju, ambicija našeg Predsedavanja jeste da se otvore tri poglavlja – poglavlje 5 (javne nabavke), 25 (nauka i istraživanje) i 26 (obrazovanje i kultura). Naravno, to se može dogoditi čim se ispune svi uslovi i kada se sve zemlje članice usaglase oko otvaranja poglavlja“, izjavila Goldirova.

U slovačkom Predsedavanju EU za Tanjug kažu da se Srbija nalazi na dobrom putu i da njen naporan rad u procesu pristupanja pokazuje rezultate.

Ponovljneno je da je od početka jula, kada je Slovačka preuzela šestomesešno rotirajuće predsedavanje Evropskim savetom, Srbija već otvorila dva ključna poglavlja iz oblasti vladavine prava, poglavlja 23 i 24.

„Naredak u ova dva poglavlja, kao i u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom je nešto na čemu se trenutno radi, ali to je istovremeno i ključ za dalje napredovanje“, objašanjava Goldirova za Tanjug.

Diplomatski izvori u Briselu navode da u okviru poglavlja 23 i 24 zemlje članice najviše pažnje pridaju implemetaciji Akcionih planova za oba poglavlja, ali i primeni Akcionog plana koji se odnosi na ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji.

Kada je reč o napretku u procesu normalizacije odnosa Beograd i Prištine u EU se i dalje čeka se se primeni ono na šta su se obe strane obavezale Briselskim sporazumom.

Slovačka ponavlja da je verodostojan proces proširenja jedan od prioriteta njihovog predsedavanja Evropskim savetom do kraja godine.

„Proširenje je nezamenljivi instrument koji nam je na raspolaganju kako bi se promovisali demokratija, stabilnost i prosperitet u našem okruženju. Ako jedna zemlja ispuni zadate uslove i EU će ispuniti svoje obaveze“, navodi se u saopštenju koje je slovačko Predsedavanje dostavilo Tanjugu u Briselu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana