Počeo Bajram Tanjug

Objavljeno: 04.07.2016. 09:33 Izmenjeno: 06.07.2016. 19:16

Muslimani slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ramazanski Bajram obeležava kraj posta, i slede dani veselja – dani Bajrama.

Prvi dan Ramazanskog Bajrama počeo je jutarnjom molitvom pod nazivom bajram namaz. Organizuju se i javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete.

Ramazanski Bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju “praznikom položenog ispita”.

Ove godine Bajram se završava 7. jula, a dolazi po završetku Ramazana, meseca posta, tokom kojeg su se muslimani uzdržavali od jela i pića, zlih misli i dela.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini.

 

Čestitke povodom Ramazanskog bajrama

Nasufović: Neka Bajram bude u znaku toplih i dobrih odnosu među svima

Reis-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je danas vernicima Bajram, uz poruku da taj praznik bude u znaku jačanja porodičnih veza, toplih i dobrih odnosa među svima i moralne obnove pojedinaca i društva.

Nasufović je u Bajramskoj poslanici u Bajrakli dzamiji u Beogradu rekao da su se u mesecu Ramazanu muslimani celoga sveta potvrđivali kroz činjenje dobrih dela i u suzdržavanju od ružnih misli, reči i postupaka.

„U ramazanskoj školi naučili smo nekoliko važnih stvari – da se radujemo svom i tuđem dobročinstvu, a da se žalostimo zbog svog i tuđeg greha“, rekao je Nasufović.

On je istakao da su u ramazanskoj školi naučili da se raduju porodičnom životu, a žaloste zbog samoće, da su srećni u bogatstvu vere i domovine, te da u Bajram moraju ući veselog srca i otvorene duše prema svakome ko voli dobro.

„Bajram je za islamske vernike vreme i prilika kad oživljavaju svoje pozitivne kvalitete, toplinu, ljubav i žele mir svakome“, rekao je Nasufović, dodajući da je Bajram veliki dan za svakog muslimana.

On je istakao i da su za istinsku bajramsku radost i doživljaj najvažniji elementi radost u srcu, koja se manifestuje osmehom na licu prilikom srdačnog zagrljaja i rukovanja, pomirenje i sa onima sa kojima smo bili u svađi.

„Porodica na okupu, momenti sreće sa njima, poseta rodbine prijatelja i komšija su znaci našeg Bajrama“, rekao je Nasufović.

On je omladini poželeo sretan i uspešan upis u srednje škole i na fakultete.

“Neka vam ovi dani donesu dodatnu motivaciju da učite i radite. Slušajte svoje roditelje, profesore i uspeh je pred vama“, rekao je Nasufović poručivši roditeljima da budu čuvari lepe roditeljske atmosfere u porodici i izvan nje.

On je poručio roditeljima da bdiju nad potrebama svoje porodice, a posebno nad  odgojem dece.

“Podelimo radost sa svojim najmilijima, a posebno sa onima između nas kojima je uskraćena rodbinska ljubav i toplina“, poručio je reis.

Po verskom kalendaru Rijaseta Islamske zajednice Srbije prvi dan Ramazanskog bajrama je sutra i traje tri dana, a centralna bajramska molitva biće održana sutra u sedam sati u Bajrakli džamiji.

Inače, večeras sa zalaskom sunca se završava mesec Ramazana u kojem su, kako je rekao Nasufović, postili sa željom da se nauče samodisciplini tela i duše u pokornosti Uzvišenom Bogu.

 

Gradonačelnik Siniša Mali čestitao Ramazanski bajram

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali čestitao je danas Ramazanski bajram muftiji beogradskom Muhamedu Jusufspahiću i Rijasetu Islamske zajednice Srbije, kao i svim vernicima muslimanske veroispovesti.

– U ime Grada Beograda i u svoje lično ime upućujem vam najsrdačnije čestitke, sa željom da ovaj praznik unese u vaše domove sreću i blagostanje. U današnjim vremenima visoko se cene vrednosti tolerancije i mira i nadam se da ćete u takvom duhu provesti ovaj veliki praznik. To je upravo i ono za šta se mi zalažemo i čemu težimo u Beogradu – navodi se u čestitki gradonačelnika.

 

Ljajić čestitao Ramazanski bajram

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić čestitao je danas vernicima  Ramazanski bajram, uz poruku da praznik provedu sa svojim porodicama i prijateljima, u miru i blagostanju.

„Svim građanima muslimanske veroispovesti u Srbiji čestitam dane nastupajućeg Ramazanskog bajrama, uz iskrene želje da ovaj veliki praznik zajedno sa svojim porodicama i prijateljima provedu u miru, blagostanju, sreći i dobrom zdravlju“, naveo je Ljajić.

On je poželeo da bajramski paraznici još jednom afirmišu ideje solidarnosti, razumevanja i boljeg odnosa među ljudima, što nam je, naveo je, u ovom teškom vremenu i više nego potrebno.

 

Đurić čestitao Ramazanski bajram

Direktor Kancelarije Vlaed Srbije za KiM Marko Đurić uputio je danas, povodom velikog verskog praznika Ramazanskog bajrama, starešinstvu i svim građanima islamske veroispovesti na Kosovu i Metohiji i u drugim delovima Republike Srbije, najiskrenije čestitke sa željom da nas praznični dani podsete na suštinske vrednosti porodične bliskosti, komšijske ljubavi i međusobne tolerancije.

„Uzvišeni dani meseca posta ojačali su vas u odricanju i u snaženju temel’jnih ljudskih vrednosti koje se ogledaju u milosrđu, praštanju i zajedništvu. Neka plemenita simbolika nastupajućeg praznika bude podsticaj da negujemo te vrednosti kao trajne, a ujedno i nadahnuće na putu multikonfesionalne i multietničke sloge.

Takođe, želim vam da duhovni darovi ovog svetog praznika budu pokretači vaše lične, porodične i profesionalne sreće i zadovoljstva.

Provedite praznične dane u dobrom zdravlju, veselju i izobilju, okruženi porodicom, prijateljima i komšijama, šireći, shodno osnovnim principima islama, duh istine, zajedništva i tolerancije“, navedeno je u Đurićevoj čestitiki, šaopštila je Kancelarija za KiM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 5°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 16°C
Min: 3°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana